Színház

Felülről az ibolyát

előadás, magyar, 2014.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Mi az a Bucket List? Neked van? Van még valami elintézetlen ügyed, mielőtt meghalsz? Világszerte több millió ember vezet listát olyan vágyairól, amelyeket teljesíteni szeretne, mielőtt meghal. Imre és Tamara pár hónappal ezelőtt nekilátott a legfontosabbak megvalósításához. Néhány sikerült. Néhánnyal kudarcot vallottak. Néhányhoz szükségük van a nézőkre.

Öltöztél már vámpírnak? Énekeltél sok ember előtt? Iszapbirkóztál már? Lefutottad a maratont? Adtál már fel palackpostát? Ültettél fát? Részt vettél az álomutazásodon? Megírtad már a Bucket List-ed?

Életünk során sok ezer listát írunk és teljesítünk.
A Bucket List a listák listája, a vágyak listája.

A
- határfeszegető és biztonságot adó,
- a kalandos életet és a megállapodást jelentő,
- a meghitt kihívásokkal és akciódús romantikával teli
feladatok listája.

A Felülről az ibolyát olyan kevert műfajú előadás, amelyben a résztvevők a teremtés, az elmúlás és a bizonytalan küldetéstudat kérdéseivel szembesülnek - úgy, ahogy a vágyálmainkban szeretnénk látni. És úgy is, ahogy még álmunkban sem szeretnénk. A "filmszínházi" esemény szerves része egy dinamikus videó-installáció, amely sokszor a valóságtól elrugaszkodott módon idéz meg tipikus vágyképeket, s az azokba belehelyezkedő szereplőket. Az alkotók a mediatizált világ emberének vágyai, céljai és motivációi mélyére néznek, és ezen keresztül sarkallják a résztvevőket, hogy átgondolják saját életüket.

Boross Martin eddigi rendezéseihez hasonlóan a Felülről az Ibolyát sem szokványos színházi térben játszódik. Ezúttal olyan helyszínt teremt, amit egyszerre értelmezhetünk magánlakásként filmstúdióként. A játéktér egy háromosztatú kivetítő előtt rajzolódik ki, amelyen folyamatos vetítés reflektál majd a "színpadon" történtekre. Ez a kettős tér segít majd megteremteni azt az álom-szerű hangulatot, ami megélhetővé teszi a megjelenített vágyképeket a nézők számára is.

A szereplők nem öltenek maszkot: civilként, vannak jelen a színpadon, saját nevükkel és saját, személyes vágyaikkal. A Felülről az Ibolyát kulisszái: egy félig színházi térbe kalauzolnak, a játéktérben pedig az önmagukat alakító szereplők hívják kalandozásra a közönséget.

A STEREOAkt Rácz Anikó és Boross Martin alkotóműhelye, melyben producer és rendező közös munkájából születnek az előadások. Nem dolgoznak állandó társulattal, mivel mindig az adott produkció jellégéhez igazodva választják ki azokat a művészeket, akik aztán bekapcsolódnak a közös munkafolyamatba.

A(z) STEREO AKT előadása

Bemutató időpontja:

2014. május 29., STEREO AKT

Stáblista:

Hozzászólások