Színház

Figaro házassága avagy Egy bolond nap

vígjáték, 2 felvonás, 165 perc, magyar, 2008.

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

Kevés olyan mű van a színháztörténetben, amelynek ősbemutatóját annyi szellemi és érzelmi harc, intrika, titokzatos összekacsintás előzte meg, mint a Figaro házasságáét. Sejthető volt ugyanis, hogy Beaumarchais, az egykori "aranykezű" órástanonc, nagyszerű hárfa- és lantművész, fegyverkereskedő, legbelső udvari kerítő és zseniális drámaíró megint készül valamire. Amikor 1784-ben hosszú huzavona után végül bemutatják a komédiát, az éppen csak "megnemesedett" Beaumarchais már híres ember a születő Egyesült Államokban is. Nagy szerepe van abban, hogy itt, a tengerentúlon előbb hangzanak el a szabadság jelszavai, mint Franciaországban. Hazájában személyisége és művészete örökké nyílt titok a kortársak előtt: hol hangosan dicsőítik, mint a legfelsőbb körök befolyásos tagját, hol meg rettegve suttognak róla, mint a korrupt arisztokrácia leleplezőjéről. A Figaro házassága, avagy Egy bolond nap is ilyen összetett: egyrészt remek kor- és jellemrajz, de bravúros cselvígjáték is. Kiáltvány a francia forradalom előtt, miközben a szerelem forradalmát hirdeti. A szerelemét, ami boldogítóbb, mint a politikai jelszavak, de néha kíméletlenebb, mint a guillotine. Egy tinédzser epekedő szerelmét az úrnője iránt, a megunt úrnő szerelmét a férje iránt, a férj vágyakozását minden fellebbenő szoknya után, gyarló és igaz, esendő és virgonc párokat, akik időnként sans-culotte, azaz úri nadrág nélkül maradnak. Eszenyi Enikő rendezésében egy kacér pillantás legalább annyira forradalmi lehet, mint a Bastille bevétele.

A(z) Vígszínház előadása

Bemutató időpontja:

2008. március 29., Vígszínház

Stáblista:

Szereplők

Almaviva gróf (Andalúzia alkormányzója)
Rosina (grófné)
Figaro (belső inas és mindenes)
Susana (komorna, Figaro jegyese)
Querubín (a gróf apródja)
Marcelina (házvezetőnő)
Bartolo (orvos)
Don Gusmán (bíró)
Antonio (kertész, Susana nagybátyja)
Dorita (Antonio lánya)
Basil (a grófné zenetanára)
Pedrillo (futár)

Hozzászólások

9/10
DP@i 2010 jan. 30. - 17:06:40 9/10
Jó színdarab, ötletes megjelenítéssel. Az ének kihangosítása volt csak zavaró. Kamarás helyett Epres Attila játszotta a grófot, de nagyon jól adta elõ - kellemes meglepetés volt számomra a szereplése - színpadon most láttam õt elõször. Külön jó hogy a zenék élõben csendültek fel, nem bejátszott felvételek voltak.
10/10
ienysiv 2009 nov. 23. - 00:59:25 10/10
Nagyon szórakoztató a darab,kitûnõ rendezés,hibátlan szerepjátszás!
Kovács Patrícia Susanne szerepében nagyon jó választás,ügyes,aranyos!Varju Kálmán,Querubin ,imádni való!
joeydarko 2008 ápr. 28. - 11:22:53
Zseniális darab, zseniális színpadraállítása! Igazi színház! A második felvonás szerintem még szórakoztatóbb mint az elsõ...
lazado 2008 márc. 27. - 10:17:25
nem rossz, bár kicsit unalmas a második felvonás