Színház

Fisherman's friends

előadás, magyar, 2008.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Halász Péter (1944-2006) színész, rendező, író, a magyar színháztörténet emblematikus alakja, a legendás Universitasban kezdte pályafutását színészként, majd a társulattól egy rendezéssel búcsúzott, 1969-ben. A Koós Annával közösen alapított Kassák Ház Stúdió előadásait, noha direkt politikai utalásokat nem tartalmaztak, rendre betiltották, ezért 1972-től a házaspár Dohány utcai lakásán mutatták be a korabeli performanszok és happeningek esztétikájára épülő előadásaikat. A társulatot 1976-ban kiutasítják Magyarországról; némi vándorlás után New Yorkban telepednek le, és Squat Theatre néven csinálnak színházat egészen 1985-ig. A rendszerváltás után Halász Péter visszatér Budapestre, első hazai rendezése a Katona József Színház színészeivel bemutatott A kínai volt. Több produkcióval is szerepelt a Kamrában, így az Önbizalom vagy a Hatalom, Pénz, Hírnév, Szépség, Szeretetcímű 33 különböző színdarabból álló újságszínház-sorozat, amelyet írt is, rendezett is.
Utolsó performanszát 2006-ban, a halálra készülődve mutatta be: a Műcsarnok apszisában felállított ravatalon hallgatta végig (és kommentálta) a barátok búcsúbeszédeit.

A Halász Péter írásokból, rádió- illetve tévéinterjúkból, előadás- és filmrészletekből álló rendhagyó színházi estét a közönség saját maga szerkeszti. A több, párhuzamosan futó játék, kép és hang halmazából mindenki maga állíthatja össze a saját Halász Péter-mozaikját dokumentumok, emlékek és álmok közül szemezgetve.
Válogathat, megszakíthat és újrakezdhet mindent.

A(z) TÁP Színház előadása

Bemutató időpontja:

2008. április 15., TÁP Színház

Stáblista:

Hozzászólások