Színház

Fodrásznő

tragikomédia, 90 perc, 2009.

Értékelés:

34 szavazatból
Szerinted?

A kortárs orosz színházi élet egyik emblematikus figurája, a "Kiszlorod" (Oxigén) elnevezésű színházi mozgalom elindítója, a rendezőként és színházi pedagógusként is ismert Viktor Rizsakov az idei évadban egy fiatal orosz drámaíró, Szergej Medvegyev A fodrásznő című darabját állítja színpadra a Csokonai Színház felkérésére. Rizsakov a Debrecenben és több külföldi fesztiválon is nagy sikerrel bemutatott Osztrovszkij.Vihar.Opus.Posth című előadását követően újra a Víg Kamara terében dolgozik a társulat négy kitűnő színészével, folytatva a már korábban elkezdett, kísérletezéstől sem mentes, elmélyült műhelymunkát. A tervezett produkcióról elmondható, hogy egy olyan magyarországi ősbemutatóra számíthatunk, amely a világszerte egyre keresettebb kortárs orosz drámaírás egyik új remekén, a kisemberek tragédiáját gogoli groteszkséggel ábrázoló drámai szövegen keresztül, magyar nyelven és magyar színészek tolmácsolásában a boldogság után vágyódó nő drámájának egyetemes problémáit fogalmazza meg. A derűbe, a szeretetbe csomagolt fájdalom, amely Rizsakov színházi nyelvének egyik jól felismerhető sajátossága, az emberi vágyak és a rideg valóság között feszülő ellentmondást emeli költői szintű látomássá, amely minden korosztály érzékeny rétegét képes megszólítani, részvétre és életének újragondolására késztetni.

2010 - POSZT: Legjobb előadás

Eredeti bemutató: 2009.05.08. Csokonai Nemzeti Színház

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2009. május 8., Nemzeti Színház

Stáblista:

ápr. 30.
  • Gobbi Hilda Stúdiószínpad

Hozzászólások

1/10
postata 2023 nov. 10. - 07:24:08 1/10
Kellemetlen volt. Céltalan ordibálás, kontextus nélküli “poénok”. Érthetetlen elemek. Talán egyszer nevettem fel őszintén, minden egyéb esetben szekunder szégyenérzetem volt. Kár ezért a másfél óráért. Nekem ez csak egy eszement hangoskodásnak tűnt össze-vissza rohangálással, megfűszerezve a rendező darabon keresztül is érezhető izzadt kínlódásával, hogy egy egy szánalmasan gyerekes káromkodással és idétlenkedéssel valahogy kipaszírozzon egy mosolyt a közönség fáradtabb feléből.
offtopic
Edmond Dantes 2014 nov. 21. - 11:52:19
Pardon, válasz gomb katt!

Off Semmi extra, csak egy korábban (pl itt 14-15-16) elfogult csacsiságokat irkáló és több hszában egy számomra abszolute ismeretlen és NEM elfogulatlan portálra hivatkozó hszóra próbáltam imígyen (megengedem: kissé ironizálva) reagálni. Szorokin A jég c. darabja egy hallatlanul erõs Krétakör produkció volt, a Nemzeti is játszotta (átvette), "persze" nem a mai (VA-vezette) Nemzeti.
A fõ baj azonban az h nevezett hszó állításával ellentétben: "általában" n i n c s telt ház a Nemzetiben - a fanyalgó híresztelésekkel v azok nélkül sem. Alföldi Nemzetijében viszont a fanyalgó híresztelések valamint a dühödt tüntetések és parlamentig érõ politikai (és személyes) támadások ellenére "általában telt ház volt", nõttön nõve, az utcsó évben hajnali sorállássá, tömegjelenetekké "fajulva". Most jobb dolga lehet az ottani közönségszervezõknek: nem kell a nagy rohammal (meg)birkózni. Vagy netán most egyéb feladatuk lett-van? Az se lehet kellemes...
9/10
offtopic
Sumomo 2014 nov. 20. - 17:11:07 9/10 Előzmény Edmond Dantes
ebbe most beletörött az agyam:)
Edmond Dantes 2014 máj. 16. - 16:47:26 Előzmény florakovacs
Van egy rossz hírem.
A jég bûne nem csupán az (volt?) hogy
1) Krétakör produkció (volt?)
2) frenetikus hatású, lenyûûûgözõ produkció (volt?), butuska ugyan nem volt, viszont színház a javából...de, horribile dictu
3) Alföldi Róbert Nemzeti Színháza is beemelte repertoárjába. És tartotta, tartotta.
Ez, így együtt, már sok. Sokk. Vagy mégse?
9/10
Sumomo 2014 máj. 16. - 15:59:50 9/10 Előzmény florakovacs
melyik darabot ajánlanád?
9/10
Sumomo 2014 máj. 16. - 15:55:24 9/10 Előzmény florakovacs
:)
Cordelia 2014 máj. 04. - 22:26:20 Előzmény soulfly
Trill Zsolt kiejtése jellegzetes kárpátaljai hanghordozás. Remélem nem fog soha megszabadulni tõle. A Kaméleonban nem hallható ki egyáltalán.
9/10
florakovacs 2014 máj. 04. - 20:32:06 9/10 Előzmény Sumomo
Általában telt ház van a Nemzetiben - a fanyalgó híresztelések ellenére:)
Egy vélemény még:
http://www.talita.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1818:a-felszabaditas-szinhaza-vidnyanszkyrol&catid=49:kultura&Itemid=72
9/10
florakovacs 2014 máj. 04. - 20:29:32 9/10 Előzmény elszabó
Nem lehet mindenkin olyan okos, mint azok, akik a Kamrába járnak elszállt, orosz írók darabjaira:) Mi csak ilyen kis buták vagyunk, akiknek tetszik ez a kamaradarab:)
9/10
florakovacs 2014 máj. 04. - 20:24:49 9/10 Előzmény soulfly
Ugyanazt láttuk akkor, nagyjából egyetértek. Nálam azért 9-est kap, mert ritkán látok ilyen felszabadult játékot Pesten:)
soulfly 2014 máj. 02. - 23:10:49
Nos, most jövök a Nemzetibõl, az élmény friss: a darab jó, tízes skálán nálam erõs hetes, gyenge nyolcas. Trill Zsolt nagyon jól játszik, számomra különösen élvezetes a néha különösen kihallható tájszólása - a tágabb szülõföldünk ugyanaz, mára csak ezért is :)
Szerintem az elõadás utolsó harmada picit gyengébb, az eleje-közepe erõs, sokat nevettünk, a játék nem erõltetett.
Aki kicsit el akarja magát engedni, bátran beruházhat, megbánni nem fogja ezt a másfél órát.
9/10
Sumomo 2014 márc. 03. - 15:18:43 9/10
a január 21.-i pesti elõadásról senkinek nincs véleménye? Pedig telt ház volt.
Fura egy város ez...
3/10
elszabó 2013 dec. 29. - 23:30:33 3/10
A debreceni Csokonai Színház 2010. évi POSZT díjas vendégjátékától az orosz kortárs színház újabb jó darabját vártam. Medvegyev azonban távol áll Szigarjev (Fekete tej, Kamra 2004), a Presznyakov testvérek (Cserenadrág, Kamra 2011) vagy Szorokin (A jég, Krétakör 2006) kvalitásaitól. Kellemes kamaradarab, ökörködésig menõ helyzetkomikumokkal. Kiváló anyag egy fõiskolás vizsagadarabnak a butuska fodrásznõrõl, aki szeretetre vágyásában a széptevõ börtöntöltelékbe szeret bele és majdnem otthagyja a fogát. Közben megy az akrobatika és Piazzola szól, de ez sem segít...
9/10
mizuki 2012 aug. 31. - 08:30:42 9/10
Én tegnap láttam és nagyon tetszett!! Fenomenális volt a szöveg, a díszlet(ek) a színpadhasználat, hozzá a zene!!! Bele tudtam merülni és jókedvûen távoztam!
Örülök h. a párom ragaszkodott hozzá, h. megnézzük :)
10/10
rastar 2010 okt. 07. - 15:35:17 10/10
Nagyon jó darab! Mindenkinek ajánlom!
4/10
csuribuksi 2010 júl. 24. - 13:23:03 4/10 Előzmény pipnéni
Nagyon vártam, ha már ennyi díjat nyert, de nekem csak egy átlagos darab a sok közül- voltak jó megoldások, de az évadban nagyon sok, klasszissal jobb elõadásokat láttam.
pipnéni 2010 jún. 25. - 22:19:27 Előzmény FElepHánt
Nagyon izgalmas ...és jó ...
10/10
FElepHánt 2010 máj. 16. - 12:11:41 10/10 Előzmény Jadviga74
Igen, Grace Jones énekli, de ez a Libertango, Astor Piazzollá-tól.
Tegnap láttuk harmadszor a Fodrásznõ-t! Még tízszer kellene!!!
Bár a magyar színház is ilyen lenne! Mert végül is ez 4 CsodaEmber Kijevben végzett beregszászi színész, a legendás Beregszászi Színház-ból, a rendezõ pedig az orosz Rizsakov.
Szerencsénk, hogy Õk mindannyian Debrecenben dolgoznak a jövõben is!
10/10
FElepHánt 2009 okt. 29. - 20:54:36 10/10
Az õszi esõ zúgó mormolása, melankolikus Grace Jones-dal három negyedben, harmonikán, persze, ez Oroszország..., megszólal Szûcs Nelly lányos dallamú, asszonyi erejû hangja: "Irina vagyok" - de még semmi sem kezdõdik el, ez csak a végtelenbe nyújtott expozíció, a nagy orosz színház bûvös hagyománya. Valamikor mi is tudtuk: emberöltõnyi távolban dereng a Kaposváron debütáló Ascher Patikájának húszperces néma kártyázása. Nemrég csodáltuk Korsunvas Rómeó-jának pizzaháborús pantomim-nyitányát, hazai színen legfeljebb Vidnyánszkytól remélhetünk ilyesmit.

A címszereplõ a világot jelentõ deszkák felmosásába kezd, higiéniai asszisztense három kegyeire vágyó férfiú, akiket rövidesen intim zuhanyozás közben is megleshetünk. Nemre és korra való tekintet nélkül, õk játsszák az összes szerepet, míg a káprázatosan rendezõ Viktor Rizsakov a látványról is gondoskodik. Ez mindössze egy újságpapírral teleragasztott, fél színpadnyi díszletfal, amely azonban folyamatos változásban követi a cselekményt. Telegraffitizzák, ablak szakad, röpülõ szék akad fel rajta, biciklitartó és virágállvány lészen, tetején fegyencek kártyáznak, tûzoltók kémlelnek alá. A vizestömlõn délcegen leereszkedõ Viktor szemet vet hõsnõnkre, diszkóba csábítja, majd a széplány ablaka alatt, /tûzoltó/létrán eredménytelenül kucorgó Romeóként jön rá, hogy legjobb lesz a célszemélyt családjának bemutatni. Míg a fodrászmûhely törzsvendége, a szigorú bíróként megismert Tóth László, férjfogási tanácsait osztó kollegina képében mutatós copfokat fonogat, a fondor nõcsábász börtöntöltelék bõrébe bújt Kristán Attila, fürge szerepcserével, örvendezõ anyukaként brillírozik. Elementáris az iram, sziporkáznak azaz ötletek, sisteregnek a poénok, - a diszkó-kép forgatagában, az immár sokadik variációjában tomboló Grace Jones-sláger ritmusára, Szûcs Nelly eszeveszett tánccal hódít, amelyet aztán végtelen, háztömb-körüli kergetõzéssel tetéz. Figurájába az elsõ kiábrándulás utáni újjáéledõ optimizmus, a naiv hiszékenység, a kitartó vágyakozás, a fékeveszett öröm ezernyi vonását sûríti, - már az elsõ jelenet hangtalan nézésének szuggesztívitása fémjelzi színészi formátumát, amely gondos felépített alakítását felejthetetlenné teszi.

A fantasztikus partnerek között Trill Zsolt sem adhatja alább, esküvõi versikéjét háromszor mondja el olyan sokszínûen, hogy bízvást kitelne még vagy tucatnyi változat. Ücsörgünk még a TV elõtt az ifjú párral, megkönnyezve a filmtörténet klasszikus csókjeleneteit, a végkifejlet brutalitása sem múlik tanulság nélkül: a meghatóan borzasztó, archetipikus orosz nõi lélekben hinni lehet! Egy fojtás, egy késszúrás és két felgyújtás után is ábrándosan néz a jövõ távolába: "hát hogyan is alakulhatott köztünk így...?" Ez a színház kevés eszközzel, annál több fantáziával, a színészi játék erejére építve alkotja meg stílusát, amellyel egyaránt képes megnevettetni a közönséget a nézõtéren, utána elgondolkodtatni otthon és lenyûgözni a sok rossz elõadástól annyit szenvedett, de itt mindenért mámoros kárpótlást nyerõ, kényes mûítészt.
Jadviga74 2009 szept. 29. - 08:13:55 Előzmény Botin
Sziasztok!

Nagyon jó ez a darab. Hála az égnek még mûsoron maradt ebben az évadban is.

A zene: Grace Jones: "Strange"
Összes hozzászólás