Színház

Ha elmúlik öt év

előadás, 2019.

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

Az idő legendéja.

Ez a mű Lorca legtitokzatosabb drámája. Megírásakor, 1931-ben, maga a szerző a „bemutathatatlan színház” darabjai közé sorolta. Mégis, már 1936-ban elkezdődtek a próbái Madridban, majd a költő halála miatt a bemutató elmaradt.

A darab főhősének, a Fiatalembernek öt évet kell várnia, hogy feleségül vehesse menyasszonyát. A várakozás örömteli a számára, mert így a valóság nem zavarja álmodozásában. Öt év múlva a Menyasszony lakásán zajló találkozás szakítással végződik, és a Fiatalember a Gépírókisasszony korábban elutasított szerelmében keresi „célját vesztett” szerelmének új tárgyát. Különös szereplők (a halott Kisfiú, az agyonkövezett Macska, a Próbababa, Harlekin, a Bohóc, a Maszk, a Visszhang) teremtenek jelenlétükkel szürreális világot a Fiatalember története köré. A darabban, melynek alcíme Az Idő legendája, összemosódik múlt, jelen és jövő, valóság és képzelet. A Fiatalember életének képei. Vagy csupán a képzelet műve az egész, és az Idő is megállt?

A magyar színházi hagyományban ritka, kivételes esemény a költői, szürrealista művek előadására tett kísérlet.

A(z) Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

2019. május 18., Katona József Színház

Stáblista:

Hozzászólások

5/10
A Jobbik Részem 2020 febr. 10. - 16:31:34 5/10
Egy 9-es kategóriájú műből sikerült egy 4-es és 5-ös között ingadozó színházi előadást előállítani. A legerősebb elem az egyik színésznő személyes tragédiája, amit személyesen sajnálok, de ez nem a színház és nem a rendező "alkotása", hanem a tőlük teljesen független színésznői sorsé. Belvárosi rutin, semmi különös, Lorca nélkül 3-as lenne.
6/10
bakoszsolt 2019 okt. 23. - 21:50:46 6/10
neke, tempótlan.