Színház

Helikopter

táncelőadás, 2013.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A világhírű Ballet Preljocaj ritka, de visszatérő vendég Budapesten (legutóbb 2007-ben a N című darabjával jártak itt). 1985-ben alapult a társulat, azóta 45 koreográfiájuk járta be a világot, évenként nagyjából 100-szor lépnek fel, ezek közül idén kettővel kétszer nálunk.

Angelin Preljocaj albán származású francia táncos-koreográfus. A 80-as 90-es években tagja annak a legendás gene­rációnak, amely meghatározója volt a francia - sőt az európai - kortárs tánc egyik legjelentősebb korszakának. Habár a koreográfiai munkáját átitatja a klasszikus balett hagyománya - ahonnan érkezett -, az eredmény mégis kortárs alkotás és precíz, pontos, tiszta táncok.

A Helikopter 2001-es előadás hat táncosra és Karlheinz Stockhausen zeneművére. Stockhausen - a klasszikus elektronikus zene posztmodern úttörője - zenéje nemhogy táncolhatatlan, de majdnem hallgathatatlan. Angelin Preljocaj viszont megtalálta a kihívást és a megoldást, hogyan lehet négy helikopter propeller és a négy hegedű vad, techno hangjának hallgatása mellett mégis a színpadon történő táncra figyelni.

Koprodukció: La Criée, Centre Dramatique National de Marseille; Biennale Nationale de Danse du Val de Marne; Maison des Arts et de la Culture de Créteil et du Val de Marne; Groupe Partouche Casino Municipal Aix/Thermal; Ballet Preljocaj

A(z) Trafó előadása

Bemutató időpontja:

2013. február 22., Trafó

Stáblista:

Hozzászólások