Színház

Kávécsarnok - három egyfelvonásos egy részben Szép Ernőtől és Molnár Ferenctől

színmű, magyar, 2013.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Az esten három egyfelvonásos kerül bemutatásra: a 60 éve elhunyt Szép Ernő tiszteletére egyik legismertebb vígjátéka, a Kávécsarnok, illetve az idén 135 éve született Molnár Ferenc két darabja Az utolsó előtti csata és a Színház. És nem csak az évfordulók miatt válik érdekessé ez az est, a két szerző pikantériája, hogy a régi Bethlen Téri Színház (1929-37) nyitásakor Szép Ernő vígjátékát, az utolsó évadban pedig, Molnár Ferenc bohózatát mutatták be.

Szép Ernő (1884-1953) előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak. Két legtöbbet játszott egyfelvonásosa a Kávécsarnok és a Május 1918-ban játszódik, a háborús időket nehezen élő Budapesten. Az anyagi gondokkal, munkanélküliséggel küzdő kisemberek megpróbálnak a háború sokkja elől olyan kis szigetekre menekülni, ahol még mindig embernek érezhetik magukat, ahol tiszteletreméltó polgárok illúzióját kelthetik. Van, amikor sikerül, van, amikor nem. Szép Ernő egyetlen valódi menedéket ajánl fel: a szerelmet, amely visszaadhatja emberségünket.

Molnár Ferenc (1878-1952) az 1920-30-as évek legsikeresebb színdarabírója, a külföldön legismertebb magyar drámaíró. Színműírói pályafutását a Vígszínház háziszerzőjeként kezdte, de első színdarabjának bemutatója után gyors sikereket könyvelhetett el, s egyre több budapesti színház tűzte műsorra színdarabjait.

A(z) Bethlen Téri Színház előadása

Bemutató időpontja:

2013. április 10., Bethlen Téri Színház

Stáblista:

Hozzászólások