Színház

Képzett társítások - AEGON-estek a Nemzetiben - Balázs Attila és Bollók Csaba

előadás, magyar, 2010.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Balázs Attila Újvidéken született 1955-ben, s már huszonévesen a kortárs magyar próza markáns hangú egyéniségeként tartották őt számon. 1991-ben elhagyta a szülőföldjét, a polgárháborús katonai behívó elől menekült Magyarországra. Különleges erejű, Kinek Észak, kinek Dél című regénye jelentős figyelmet keltett, kritikusok sora méltatta a sokszálú, a történelmi tudást és a mesélőkedvet remekül elegyítő könyvet, amelyben a szerző a Vajdaságról tár elénk történelmi képet. A Kinek Észak, kinek Dél 2009 őszén a Rotary Irodalmi Díjra jelölt három kötet egyike volt, majd 2009 decemberében ezért a regényért vehette át Balázs Attila a Füst Milán-díjat.

Az est másik vendége Bollók Csaba Balázs Béla-díjas filmrendező, aki rövidfilmjeivel és első, Észak Észak című játékfilmjével számos nemzetközi fesztiválon szerepelt. Az Iszka utazása című játékfilmjéért a 2007-es Magyar Filmszemle fődíját kapta, és a film világpremierje, a 2007-es Berlinale óta számtalan hazai és nemzetközi díjat kapott. Balázs Attilával csupán egyszer dolgozott együtt: a Magyar Televízió Hajónapló című sorozatában Balázs Attila írásaiból készített filmet, ám ezen kívül számos közös pont található a világukban, például a határon túli művészetek, irodalom, alkotók iránti érdeklődés.

A beszélgetés, a felolvasás és a vetítés mellett minden alkalommal fontos szerepet játszik az improvizatív, ott születő zene. Ezúttal a hazai dzsesszélet egyik legmarkánsabb egyénisége és legkitűnőbb előadója, Dresch Mihály szaxofonos játssza el fúvós hangszerein a saját gondolatait, érzelmeit mindarról, amit az esten hallhatunk, láthatunk.

A(z) Nemzeti Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások