Színház

King Lear Show

előadás, 2024.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Shakespeare Lear király című műve nyomán.

Shakespeare egyik legismertebb, ugyanakkor talán legfájdalmasabb és legszívbemarkolóbb színpadi műve a Lear király, melyről G. B. Shaw így ír: „Soha senki nem fog a Learnél jobb tragédiát írni”. A valaha erős, ám öregségében egyre inkább az őrület felé sodródó uralkodó története szinte népmesei motívummal indul - a cselekmény szerint birodalmát lányai közt megosztani kívánó Lear hálára számít, ám mélységesen csalódnia kell a hízelgő, de valódi szeretetre képtelen és számító idősebb lányai részéről. Legkisebb gyermekét, az őszinte Cordéliát viszont száműzi, mert nem az ő szája íze szerint beszél - és végül saját érzelmi vakságának áldozatává válik, országát pedig halál és pusztulás nyeli el.

A több szálon futó, jól ismert példázat ugyanakkor több, mint tragikus családtörténet – egy kizökkent világot, a káoszba zuhanó emberi lét előérzetét sugallja: „A szeretet meghűl, a barátság meghasonlik, a városokban zendülés, viszály a falukon, palotákban árulás s a viszony felbomlik apa s fiú között.” – mondja Gloster, a történet másik tragikus hőse.

Zaklatott korunkban katasztrofális események és változások söpörnek végig az egész világon és joggal kérdezhetjük - van remény? Vagy a sötétség teljesen elnyeli a fényt?

Shakespeare tragédiájának egyetemes léptékű kérdései Valerij Fokin rendező megfogalmazásában civilizációnk mai állapotára mutatnak rá. „Nehéz idő sújt: itt engedni kell, És mondanunk, mi fáj, nem ami illik.”

Szerző: Kirill Fokin

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2024. május 10., Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Lear, Britannia királya
Goneril, Lear leánya
Regan, Lear leánya
Cordelia, Lear leánya / Bolond
Gloster gróf
Edmund, Gloster törvénytelen fia
Edgar, Gloster fia

Alkotók

máj. 10.
  • Nagyszínpad (bemutató)
máj. 11.
  • Nagyszínpad
máj. 12.
  • Nagyszínpad
máj. 27.
  • Nagyszínpad

Hozzászólások