Színház

Lisztmánia / Egyszer visszatérsz

táncelőadás

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Lisztmánia

A darab egy különös térbe viszi a nézőt, melynek helyszíne a képzelet világa. Egy megfoghatatlan lét, melyben a körül rajongott zenei géniusz megjelenik korunk világában, hol az értékek sokszor érthetetlenül keverednek össze. A koreográfus és együttesünk, tisztelettel nyúl a világhírű hazánkfia örökségéhez. Zachár pályafutását a Budapest Táncszínháznál kezdte, majd Hollandiában a legnagyobb koreográfusokkal dolgozott. A műben az alkotók lelkülete kapcsolódik össze időn és téren keresztül.

A "Lisztomania" Heinrich Heine kifejezése, amit némi gúnnyal használt egy újságcikkében. Arra utalt, hogy Liszt az 1840-es évekbeli koncertvirtuóz pályafutása abnormális reakciókat váltott ki rajongóiból. Liszt volt az első megasztár, aki tudatosan építette föl imázsát, először adott elő szólóhangversenyt, ahol kizárólag ő lépett fel, oldalra fordította a közönségnek addig háttal álló zongorát, és tűzijáték szerű virtuozitásával, mély átélésével elkápráztatta még ellenségeit is. De ő mindezt nem az öncélú magamutogatás kedvéért tette, hanem a művészet erejének és társadalmi megbecsülésének emelését akarta elérni. A koreográfus és együttesünk, tisztelettel és büszkeséggel nyúl a világhírű hazánkfia örökségéhez.

Zene: Liszt Ferenc, montázs
Táncosok: Varga Donát, Sághy Alexandra, Hörcher Noémi, Yvette Levine, Marika Trucci, Marika Masuda, Maria Borges, Matthew Bell, Varga Bendegúz, Damien Ledenon
Koreográfia: Zachár Lóránd
Fényterv: Földi Béla

Egyszer visszatérsz

A Budapest Táncszínház 2021-ben ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. A jeles jubileum alkalmából nagyszabású születésnapi gálaműsort szervezünk. Az est rendezője Földi Béla, a Budapest Táncszínház alapító igazgatója. A két részből álló ünnepi est első felében 5 meghívott koreográfus készít 5 rövid koreográfiát a Budapest Táncszínház táncművészei számára.

A meghívott koreográfusok névsora: Barta Dóra, Sághy Alexandra, Egerházi Attila, Fodor Zoltán, Zachár Lóránd. Ők mindannyian Földi Béla tanítványai és korábbi Budapest Táncszínház tagok.

Az emberben rejlő egyetemes vágy és a világ megismerésére és felfedezésére irányuló kíváncsiság, mindig újabb és újabb ismeretszerzések felé hajtja. A hely azonban, ahol születtünk, a kultúra és a gyökerek mágnesként húznak vissza a szülőföldünkhöz. Az el nem múló visszahúzó erő folyton munkálkodik bennünk. Élményekkel, tudással és lelkiekben gazdagon térünk vissza ahhoz a bölcsőhöz, amelyből mindannyian kiindultunk.

Előadók: Sághy Alexandra, Juhász-Hörcher Noémi, Jenei Lilla, Matthew Bell, Salvatore Paonessa, Jett Shoesmidt,Fabrizio Difranco
Koreográfus: Jiri Pokorny
Fény: Loes Schakenbos
Jelmez: Jiri Pokorny
Zene: ‘Elegia’ by Michal Jacaszek, ‘Etre’ by Nicolas Jaar, ‘Source’ by Sync24

A(z) Budapest Táncszínház előadása

Hozzászólások