Színház

LOL

balett, 2 felvonás, 2017.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Hans van Manen azon kevés koreográfusok közé tartozik, akinek a klasszikus balett és modern tánc, illetve más mozgástechnikák ötvözésével sikerült széles körben népszerűvé tennie a modern balettet. Ő az egyik úttörője azoknak a táncművészeknek, akik segítségével, főleg a '60-as években, sikeresen létrejött az a mára már teljesen elfogadott forma, melyben az akadémikus és egyéb tánctechnikák szintézise jelenik meg.
Az 5 tangó Astor Piazzolla zenéjére készült. A műből, amely igazi közönségkedvenc, árad a tu¨zes energia. Tangó, egy kis extrával.
A Trois Gnossiennes Hans van Manen 1980-84 között keletkezett Zongoravariációk-ciklusának harmadik, középső darabja. Erik Satie varázslatos, melankolikus muzsikájára Manen érzékeny duettet koreografált, mely lemondásról, bizalomról és harmóniáról mesél. A pas de deux női szerepét a holland alkotó Aradi Mária világhírű balerinára álmodta, aki 1972-től a Holland Táncszínház (NDT) vezető szólistája volt, majd előbb az amszterdami egyu¨ttes, majd hazatérve, immár hosszú évek óta a Magyar Nemzeti Balett balettmestere.
30 éves volt a Holland Táncszínház, amikor Jiří Kylián azt mondta Hans van Manennek: "Te csinálod a balettet az évfordulóra." Erre van Manen: "Tényleg? És mit csináljak?" Kylián azt felelte: "Egy tortát." Így született meg a humorra épülő, öttételes ünnepi paródia, az ellenállhatatlanul szellemes Black Cake.

5 tangó

Alkotók

Koreográfus Hans van Manen
Zeneszerző Astor Piazzolla
Világítástervező Jan Hofstra
Betanító balettmester Mea Venema / Rachel Beaujean

Trois Gnossiennes

Alkotók

Koreográfus Hans van Manen
Zeneszerző Erik Satie
Díszlettervező Hans van Manen
Jelmeztervező Hans van Manen / Joop Stokvis
Világítástervező Jan Hofstra Betanító balettmester Igone de Jongh

Black Cake

Alkotók

Koreográfus Hans van Manen
Zene Jules Massenet / Pietro Mascagni / Igor Stravinsky / Leos Janáček / Pjotr Iljics Csajkovszkij
Látványtervező Keso Dekker
Világítástervező Joop Caboort
Betanító balettmester Mea Venema

A(z) Magyar Nemzeti Balett előadása

Bemutató időpontja:

2017. október 20., Magyar Nemzeti Balett

Hozzászólások