Színház

Macbeth

dráma, 3 felvonás, magyar, 2008.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A vilniusi Meno Fortas (a Művészet Erődje) Hamlet-előadása Eimuntas Nekrošius rendezésében a Gyulai Várszínház II. Shakespeare Fesztiváljának sikerdarabja volt, míg 2007-ben az Othello-t láthattuk Gyulán tőlük. Idén a trilógia harmadik részét, a Macbeth-et hozzák a fesztiválra. Ez óriási esemény. Európai színházi körökben Nekrošius-t jelenségnek tekintik. Képzelőereje határtalan, sőt mondhatni kiszámíthatatlanul teszi azzá az előadást, amit szenvedélye diktál. A Meno Fortas alapítása óta minden fesztiválon zajos sikert aratott, és minden rangos díjat elnyert. Nem véletlen, hiszen eredeti gondolkodás és izzó előadásmód jellemzi azt a munkát, amit minden erejüket és tehetségüket latba vetve végeznek a Meno Fortas művészei.

"Eimuntas Nekrošius Macbeth-je álmatlanságból született, s bár ez a kifejezés túlzottan leegyszerűsítettnek tűnhet, mégis szükséges az egész megértéséhez, értelmezéséhez. Macbeth-en a legelnyomóbb és egyben legintimebb emberi állapot uralkodik - az álmatlanság, mely nem ismer titkokat. Felemészti az értelmet, 'mélységes és sötét vágyak' végtelenjébe taszít, fantomokat és boszorkányokat idéz, 'érinthetetlen' képeknek ad életet. Látszat és valóság közötti, e világi és egy másik világ közötti állapot, álom és halál között."
/Linas Vildziunas/

"Igazi litván idők. Amikor a Kostas Smoriginas által alakított Macbeth megjelenik a színpadon és kicsavarja teljesen átázott kesztyűjét, szilárd meggyőződéssel ismétled magadban: igen, Eimuntas Nekrošius egy olyan állhatatos hiper-realista rendező, aki bámulatos ügyességgel hozza színpadra a kézzel fogható, szinte irritálóan nyilvánvaló 'rossz időt'. Nagyon nehéz további elismeréseknek helyet találni ebben a témában ugyanúgy, mint hibákat."

A(z) Erkel Ferenc Általános Művelődési Központ előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Hozzászólások