Színház

Magyarország hősei

tragikomédia, magyar, 2009.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

"Régen múlt időben, Krisztus születése előtt sok száz esztendővel, hatalmas ország állott fent több mint ezer évig dicsőségesen a Feketetengertől kezdve egészen a Japánitengerig, a hunn birodalom. De még tovább is fennállhatott volna, mert a hunn mértékletesen, egyszerűen élt, bálványisteneket nem tisztelt, csak a természet legfőbb éltetőjét, a napot és a titokzatos csillagokat imádta isten gyanánt. Hanem a nagy birodalom mégis elpusztult, felütötte fejét az egyenetlenség, a pártoskodás ördöge. A czivakodó hunnokra aztán két oldalról rátört két hatalmas ellenségök, kelet felöl a khinaiak, északról pedig a tatárok, s a pártokra szakadt, sem vezért, sem egymást nem segítő hunnokat a kettős ellenség legyőzte. Még csak hirök-hamvok sem maradt fenn. Egy hun törzs azonban ott hagyta az ősi földet, inkább kívánt bujdosó lenni, mint rab. És egy sejtelemtől, egy gondolattól vezéreltetve jött e nép nyugat felé."

Az Utca-szak két éve szövetkezett arra, hogy előadásaikkal megszólítsák a peremvidékeken a szociálisan vagy kulturálisan hátrányos helyzetben lévőket, a színháztól elzárt, vagy elzárkozó embereket is. Előadásaik nem helyhez kötöttek, nincsenek díszletek, kellékek is alig, így a hagyományos színházi kapaszkodók teljes elhagyása, erősen megdolgoztatja az absztrakciós képességét a nézőknek, befogadóknak. A bevásárlóközpont olyan helyszín, ahol eltűnik saját és nemzeti történelmünk. Minden fogyasztó lény egyformán globalizálódik. Azzal, hogy a magyar történelem hőseit az Utca-szak beviszi a plázába, ezt a korunkra érvényes rendet szeretné felforgatni, megtörni egy pillanatra, hogy a nézők az esemény hatására érezzenek, emlékezzenek, és ha csak rövid időre is, de szembesüljenek saját kultúrájukkal.

"A Magyarország hősei című előadásban a Hősök tere hatalmas szobrai által ihletett maszkokat fogunk használni. Megpróbáljuk a magyar viszonyokban lévő ellentmondást, a nagy eseményekkel teli múltat, a mitikus figurák hatalmasra növesztett képét bemutatni és firtatjuk helyüket a mai magyar társadalmi valóságban." (Eleonora Fuser)

Születőben van egy előadás, amely jótékonyan sokféle. A különféle stílusokat és műfajokat talán szintetizálja az egységes keresés, amely a valóság és a legenda közötti átjárót kutatja, a magyar történelem első felének eseményeivel játszadozva. Az előadásban részt vesz közel húsz, a legkülönfélébb háttérrel rendelkező túlnyomórészt fiatal színész akikről egy dolog egészen biztosan elmondható (azon felül, hogy már sok köztük nagyszerű), még nem azért dolgoznak, hogy ebből gazdagodjanak meg.

A(z) Millenáris előadása

Stáblista:

Hozzászólások