Színház

Mária evangéliuma

rockopera, magyar, 2002.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Kerülhet-e ihletettebb helyre, méltóbb környezetbe a Mária evangéliuma, mint Esztergomba, a Bazilika elé, a Szent István térre? Az Esztergomi Bazilika a keresztény magyar államiság szimbóluma, Szent István ajándékozta az országnak, a magyarországi keresztény hitélet, a magyar katolikus egyház központja és fellegvára ősidőktől fogva. Fizikai és lelki értelemben is a legihletettebb helyen kerülhet bemutatásra Tolcsvay László, Müller Péter, Müller Péter Sziámi műve.

A Mária-kultusz Esztergomban egyedülálló, hiszen a Bazilika előtt áll a Mária, a Magyarok Nagyasszonya szobor, a Vizivárosban találjuk a Szeplőtelen fogantatás című kompozíciót, s Esztergomban látható Szervátiusz Tibor új Mária-szobra is. A világ legnagyobb, egyetlen vászonra festett oltárképe - Grigoletti: Mária mennybemenetele - a Bazilikában kapott helyet.

A mű ismeretében az az érzésünk, hogy a Mária Evangéliuma ide íródott, ide teremtődött, s hosszú vándorútja után megérkezett Esztergomba, hogy egy ünnepi eseménysorozat ünnepélyes nyitányaként csendüljenek fel szép dallamai.

Első uralkodónk, halála előtt Esztergomban ajánlotta Szűz Mária kegyeibe a koronát, Magyarországot - ez a szellemi örökség érződik a műben, s ez kölcsönöz különleges áhítatot a fellépő művészeknek, s a közönségnek egyaránt.


A(z) "A" Színház előadása

Bemutató időpontja:

2002. július 19., "A" Színház

Stáblista:

Hozzászólások