Színház

Menyegző

előadás, 1 felvonás, 55 perc

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Gardzienice Színházi Kutató Központ, Lublin, Lengyelország előadása - lengyel nyelven magyar és angol felirattal

„Egy Krakkó környéki parasztházban lezajlik egy esküvő, amelyen a bohém krakkói művészek vőlegényként is, meghívottakként is képviseltetik magukat, majd (…) négy hónap múlva, 1901. március 16-án a közönség a színpadon láthatja viszont a történteket. Mindenki tudja, hogy Stanisław Wyspianski Menyegzőjének szereplői élő alakok, közülük többen is a szerző barátai. (…) A bemutatón megkettőzött alakban van jelen mindenki: egyik énjük a színpadon, másik énjük a nézőtéren. Krakkó kisváros, a szabadgondolkodó, szűk, bohém, sznob értelmiségi réteg, a színházba járó közönség jelentős hányada saját magát látja viszont a színpadon. (…) [A versbeszéd] olyan hangulatot, közeget teremt, amelyben bármi megengedhető a színpadon, ami az életben – és a naturalista drámában – nem. Jöhetnek szellemek, történhetnek csodák, a köznapi logika nem érvényes. (…) A Menyegzőben a részeg éjszakán a lengyel történelmi tudat szellemei irányítják a szereplők érzelmeit. Wyspianski az első és máig legnagyobb mestere a (…) kollektív tudatalatti drámai ábrázolásának. (…) Olyan felfedezésekig jut, mint Freud vagy Jung. Nála azonban a szellemek, az archetípusok történelmileg és társadalmilag hallatlanul konkrét származástörténettel rendelkeznek.” (Spiró György)

Az innovatív színházi megoldásairól híres Gardzienice társulatát Włodzimierz Staniewski alapította 1977-ben. Egykori mesterével, Grotowskival szemben egy nyitottabb színházi modellt képvisel, mely „több, mint rituálék és szertartások cseréje”. A társulat jelenleg is szervez expedíciókat világszerte, hagyományos helyi és archaikus kultúrákból merítve inspirációt. „A párválasztási és esküvői szokások azon kevés, ma is élő rituálékhoz tartoznak, melyek az élő hagyomány részét alkotják, és kivételesen gazdag teátrális kifejezőeszközzel rendelkeznek (…) a múlt szellemeit és kísérteteit keltve életre. A mágikus realizmus ezekben kitapinthatóan jelen van” – nyilatkozta Staniewski 2017-ben, a Menyegző bemutatójakor.

Színészek:
Mariusz Gołaj, Marcin Mrowca, Joanna Holcgreber, Jarosław Tomica, Anna Dąbrowska, Tatiana Oreszko, Jan Żórawski, Beata Szymańska, Anna Nguyen, Dorota Kołodziej, Magdalena Pamuła, Kacper Lech, Aleksandra Zawłocka, Martyna Konewka, Maciej Czerniak, Rebeka Dió

Zenészek: Rafał Granat, Szymon Kałużny, Gabriela Żmigrodzka, Adam Lipiński, Filip Pysz, Kamil Gosek, Jakub Stefaniak

Zeneszerző: Zygmunt Konieczny
Multimedia: Krzysztof Dziwny, Karol Bartosiewicz
Technikai menedzser, fény: Paweł Kieszko

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások