Színház

Mese az igazságtételről avagy A hét szamuráj

színmű, magyar, 2015.

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Egy világtól elzárt kis faluban ismeretlenek megölnek egy nőt és egy gyereket. A rendőrség tehetetlen, nincs indíték, nincs nyom. A parasztok félnek, mert senki sem védi meg őket. Meneküljenek? Maradjanak? Ki segít rajtuk, és mi az ára a túlélésnek?

Mikó Csaba és Gáspár Ildikó szövegkönyve a klasszikus Kurosawa-film apropóján kettős tükörbe helyezi a hét szamuráj alaptörténetét. Az előadás formai és gondolati kísérlet, amely a mese és a dokumentumszínház eszközeivel keres kapcsolódási pontot mítosz és valóság között.

A(z) Örkény István Színház előadása

Bemutató időpontja:

2015. október 30., Örkény István Színház

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
FElepHánt 2015 jún. 03. - 14:17:59 10/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.****.hu

A HÉT SZAMURÁJ /ELSÕ FELVONÁS!/---Polgár Csaba---Örkény István Színház
Kurosawa filmje csak kiindulópontja Mikó Csaba és Gáspár Ildikó darabjának, amely Polgár Csaba eredeti hangvételû rendezésében a legkorszerûbb színház alternatív nyelvén szólal meg. Jelzés-díszlet, jelzés-jelmez, a hangsúly a színészek fizikai aktivitására, motivált játékára, belsõleg azonosult színpadi jelenlétére tevõdik.
A felmenõk, Pogány Judit és Bíró Kriszta örvendenek a falusi esküvõn, egy orvlövés vet véget az ünnepnek, rablók leselkednek a hegyekben. Meg kell védeni a falut: harcos szamurájok keresésére indul az ifjak csapata, a buzgón melák Vajda Milán, a rangidõs Ficza István és a vézna félnótás öcsike, a ragyogóan komédiázó Jankovics Péter. Elvetõdnek a teaházba, ahol buja vörös fényben Baksa Imre tragikomikus songját hallgathatjuk, míg a decensen kimonós Jéger Zsombor felszolgálja a szakét, illetve a szegényeknek jutó meleg vizet. A maffiózó tulajdonost, Takács Nóra Dianá-t nemeslelkû harcos, a villámgyors kardforgató Kerekes Viktória tanítja móresre, rövidesen õ is beáll a falu védésére induló különítménybe, melyet egy bölcs öreg szamuráj szervez. Töprengve vakargatja tar fejét, jelentéktelen külseje érett akciókészséget, ellenállhatatlan karizmát rejt, amit bízvást elmondhatunk Znamenák István imponáló alakítására is.
Lendületes, kimunkált, ötletes a rendezés, tökéletes a tempó, élnek a szituációk, az összmunka példás. Polgár Csaba érzékeny színészvezetéssel képes koncepcióját maradéktalanul megvalósítani, a legapróbb mozzanatban is érezzük alkotói kezenyomát. Ez az elsõ felvonás, vagy inkább elsõ rész egyszerûen remeklés!!!
A Hetek csapata lassan áll össze, Debreczeny Csaba, Máthé Zsolt után befér a bravúrosan részegeskedõ Nagy Zsolt, majd hosszas könyörgésére a tejfelesszájú Novkov Máté is. Jól belakmároznak a rizsestálból, ám azonmód kitör a konflikt, Terhes Sándor öregapó dilemmája: "ha megvédenek, oda a termés, ha nem, meghalunk", megakasztja a történetet, a szünetben nekünk nézõknek kell szavazni, hogyan folytatódjon...
Mivel a második rész még nem készült el úgy igazábul, beszámolónkat itt félbeszakítjuk, az elõbemutató után õsszel jön az igazi. Biztos, hogy a folytatás méltó lesz az eddigiekhez, az elsõ rész vulkanikus energiája az egekbe röpíti a végkifejletet, újabb és egészen szokatlan stílusú elõadással gazdagodik az Örkény repertoárja - és a közönség...