Színház

Mumus

mesemusical, 2 felvonás, magyar, 2011.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A Mumus arra tanít: attól félünk, abból alkotunk ellenségképet - mumust - akit, amit nem ismerünk. A darab elején a szülők a mumusok létét is tagadják, a fivérek titkos hadjáratot indítanak ellenük, egyedül a szelíd és félénk Lina olyan bátor, hogy hajlandó a titkos határt átlépve megismerni őket. Lina az erőszakot elutasító megoldás, az előítéletmentes gondolkodás, az empátián alapuló cselekvés 20-21. századi ifjú hőse. Modellje egy új, integrált szellemiségű világkorszak emberének, aki a szívére hallgat, és az eszében bízik, s akit nem kápráztatnak el a hazug szólamok és az előítéletes klisék. Lina kalandja megmutatja, hogy csak összefogásból születik eredmény, cselekvésből megoldás és együttérzésből cselekedet. Így a darab végére a fivérek szövetségessé lesznek, a szülők elfogadóvá s a mumusok is megmenekülnek.

A(z) Budaörsi Latinovits Színház előadása

Bemutató időpontja:

2011. december 10., Budaörsi Latinovits Színház

Stáblista:

Hozzászólások

9/10
FElepHánt 2012 jan. 24. - 13:07:34 9/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

MUMUS Felhõfi-Kiss László Budaörsi Játékszín
Már a belépõ emlékezetes: kedves környezet, szépvonalú fotelek, a theához akácmézet és citromnyomó csipeszt/!/ is kapunk. Az átlagcsalád átlaglakásában hétköznapian zajlik az élet, amíg az ablakban fel nem tûnik Fejszés Attila Celofán nevû, zöld szakállú mumusként. Szerencsére rövidesen megismerkedünk a pergõnyelvû Hébehóval és a terebélyes Böhömmel, Õmumusságuk Kis Domonkos Márk és Stubnya Béla energikus játékával igen hamar a szívünkbe férkõzik. A valóság és a mumus-világ között kószál Páder Petra és Illés Dániel testvérpárja, az átjárást egy pirosmintás takaró biztosítja.
Rákos Péter mesejátéka, Bornai Tibor zenéjével a gyermeki fantázia igaza mellett teszi le a voksát, Felhõfi-Kiss László rendezése a komikum összes lehetõségét kiaknázza, lendületes tempója az utolsó percig fokozza az izgalmakat. Nem marad adós a karakterrajzokkal sem, Urmai Gábor lágyszívû tutyimutyi apukája még egy lírai önvallomásban is eldalolja a csalási alávetettség megbékélt bánatát, míg az élesnyelvû domina-anyuka a való
világ sistergõ középpontjába kerül. "Hiszen mumusok nincsenek!"-harsogja, keményen leckézteti csemetéit, szegény férjeurát meg villámló tekintettel egzecíroztatja. Molnár Gyöngyi karizmatikus drámai ereje még egy ilyen köznapi figurából is nagyívû alakítást formál, takarító-songja, átütõ orgánumával, hevesen akcentált soraival és a ritmikus mozgás vulkánikus elánjával harci indulóként rengeti meg a panel-falakat.
Mese-musical, de a felnõttek számára is tartogat meglepetéseket, a kisebbek-nagyobbak pedig huncut együttérzéssel kacaghatják végig a kedves lényekért való szurkolást.