Színház

Nagy úr a szó - Esterházy 67

előadás, magyar, 2017.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Esterházy Péter 2017. április 14-én lenne hatvanhét éves. A 67: prímszám (a 2017 is az). Esterházy, "a kiugrott matematikus" sokszor írt a prímszámokról (vö. Tizenhét hattyúk) és sokszor írt születése napjáról (vö. Egy nehéz nap éjszakája). Az író műveiből készülő összeállítás vezérgondolatául a születést és az egyediséget választja, tárgyául pedig a különöst, a meghökkentőt: mindazt, aminél nem lehet nem elidőzni.
A műsor szereplője lesz az egyik legnevesebb magyar "nímand", Dés László, aki számos esetben dolgozott együtt Esterházyval. Az író utolsó nyilvános szereplése, 2016-os ünnepi könyvheti megnyitója alkalmával is. Dés zenéje olyan, mint amikor - írja, azaz idézi EP a Dés, a nímand soraiban - "harsog a zöld alma a fogunk alatt".
"Nagy úr a szó", állítja Esterházy. Melyik író nem állítja? A kérdés csupán az: a zöld alma harsog-e a fogunk alatt, vagy a fogunk harsog a zöld alma alatt.
Azokat a szövegeket szedtük csokorba tehát - két kiváló színművész, Pálmai Anna és Barbinek Péter segítségével -, amelyekben az egyszeri kerül középpontba. A véletlen, a sejtelem, a paradoxon. S nem emlékestre várjuk az érdeklődőket, nem a sötét árny vetül rá: Esterházy Péter 67 éves lenne. Nem. A "Nagy úr a szó" cím alatt ez áll: Esterházy 67. Hat van hét. (Tarján Tamás)

Dés László - szaxofon
Irodalmi szerkesztő, műsorvezető: Tarján Tamás

A(z) Óbudai Társaskör előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások