Színház

Parasztbecsület / Egy pohár víz

opera, magyar, 2016.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az első felvonásban Mascagni Parasztbecsület című klasszikusát láthatják. Egy szicíliai faluban, húsvét vasárnap a főtéren köszöntik a tavaszt és az ünnepet. Szerelem és féltékenység, árulás és tragédia a mű vezérfonala, mely témák mit sem veszítettek érvényességükből az évszázadok múlásával, megállják helyüket a mai színpadokon is. A darabra jellemző a realizmus: az érzelmeket, a cselekményt erőteljesen emocionális muzsikával fejezi ki.

A Mascagni-mű magyar parafrázisaként, Egy pohár víz címmel, Háy János librettójára Faragó Béla komponált új egyfelvonásos operát, melynek története napjainkban zajlik.
Egy eldugott falucskában uniós pénzből földvezetékeket fektetnek le. A helyi lakosság nem akarja az újat, de a projektet leállítani nem lehet, megindul a munka. A munkavezető, Túri Dani egy háznál vizet kér, hisz rekkenő nyári hőség van. Egy fiatal nő, Marika nyit ajtót. A vízkérésből szerelem szövődik. A férj, Maszkáni Petya, aki buszsofőr, megbízik a feleségében, de a szomszéd nő, aki szintén pályázott a munkavezetőre, elülteti benne a gyanút. Végül egy véletlen folytán megbizonyosodik, hogy a bajkeverő szomszéd nőnek igaza van, a felesége megcsalja. Végzetes következménye lesz e tudásnak.

A darab egyszerre játékos és humoros, egyszerre megrendítően tragikus. Nagyon a mai Magyarországon játszódik, de mégis általános emberi problémákat feszeget. Éppúgy megjelenik benne a vidéki Magyarország elhagyatottsága, a szegénység és kiszolgáltatottság, ahogyan a szerelem boldogsága és tragikuma.

Közreműködik a Pannon Filharmonikusok és a Pécsi Nemzeti Színház Énekkara.

A(z) Pécsi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2016. február 19., Pécsi Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Santuzza (Parasztbecsület)
Szomszédnő (Egy pohár víz)
Alfio (Parasztbecsület)
Maszkáni Péter (Egy pohár víz)
Mamma (Parasztbecsület)
Irénke, kocsmai asszony (Egy pohár víz)
Kiss Tibi (Egy pohár víz)

Alkotók

Hozzászólások