Színház

Pillangókisasszony

opera, 3 felvonás, 2000.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Opera három felvonásban, olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal.
Cso-Cso szan és Pinkerton története a szerelmi tragédiák sorából is kiemelkedik. Az „ideiglenes házasságot” valódi érzelmi és törvényes kötésnek gondoló Pillangókisasszony történetében a remény utolsó morzsájának elvesztése után már csak a halál lehet a kiút. A librettót ihlető műről azt mondták, hogy „ha nem egzotikus helyszínen, tőlünk távol játszódna a dráma, elviselhetetlen volna ez a fájdalom.” Az operarajongóknak Puccini csodálatos zenéje emeli katartikus magasságokba a tragédiát.

Magyar nyelvű feliratok: Kenesey Judit
Angol nyelvű feliratok: Arthur Roger Crane

A(z) Magyar Állami Operaház előadása

Bemutató időpontja:

2000. június 10., Magyar Állami Operaház

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

9/10
ambrosius 2015 nov. 20. - 15:16:06 9/10
Puccini operája, visszatérõ repertoár darabja az operaházaknak. A tegnapi estén Létay Kiss Gabriella Cso-cso-szán, Szegedi Csaba a konzul és Ulbrich Andrea Suzuki szerepében vívta ki jogosan a közönség osztatlan elismerését. Alakításuk (jellemformálásuk, mozgásuk) és tisztán zengõ, de finoman árnyalni tudó hangjuk nekem azt mutatta meg, hogyan kell klasszikus operát a mai közönségnek elõadni.
Kerényi Miklós Gábor rendezése és Kentaur díszletei emlékképeim szerint támaszkodnak a korábbi alkotók megvalósításának fõ elemeire, ugyanúgy a háttér takarásából érkezik a hegyi házhoz a család, az õrjöngõ nagybácsi vagy a kérõt hozó házasságközvetítõ. A statikus díszletben néha akadozva mozgatott négy panelfal azonban betölti az intim terek kialakításának feladatát.
Mindenkinek jó szívvel ajánlom a szép opera estét.