Színház

Platonov - Apátlanul

színmű, magyar, 2014.

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

Nyaranta vidéki birtokára érkezik Anna Petrovna, a még mindig fiatal és szép özvegy tábornokné. Ilyenkor tiszteletüket teszik nála a "helyiek": a nősülni készülő idős földbirtokos, a kocsmatulajdonos kereskedő és fiaik, a házitanító és élete párja, a nyugállományú ezredes és fia, a körorvos is. És kezdetét veszi a nyári szezon, a véget nem érő evészet, ivászat, az adomák és tréfák, a flörtök és vadászatok sora. Ezen a reggelen már csak Platonovot várják, a társaság középpontját, aki merész élceivel, filozofikus aforizmáival, meghökkentő beszólásaival tartja izgalomban hálás hallgatóságát. Platonov megérkezik és rajongva veszik őt körül. De ezen a nyáron tréfái kegyetlenebbek, élcei maróbbak, udvarlásai bántóak, felsebzik a szívet. A nappalok összefolynak az éjszakákkal, a szenvedélyek az indulatokkal. Platonov nem bír magával - mindenkit az örvénybe ránt.

Író orvosok
Csehov talán a legismertebb író az orvosok között, és ez fordítva is igaz: noha irodalmi munkásságának köszönheti hírnevét, közismert tény, hogy orvosként is praktizált. És ez kiváló írók-költők hosszú sorára igaz. Orvos volt például Friedrich Schiller, Georg Büchner, Mihail Bulgakov, Sir Arthur Conan Doyle, Somerset Maugham, Arthur Schnitzler, Abe Kobo, Csáth Géza és Németh László. Hogy foglalkozása mennyiben befolyásolta írói munkáját, arról Csehov a következőképpen nyilatkozott egy levelében: "Az orvostudománnyal való meghitt viszonyom, a természettudományok és a tudományos módszerek ismerete segített, hogy ne kövessek el bizonyos hibákat. Hadd jegyezzem meg ezzel kapcsolatban, hogy a művészet nem mindig hozható teljesen összhangba a tudományos tényekkel; a mérgezés általi halált nem lehet úgy megmutatni színpadon, ahogyan az a valóságban történik."

Platonov vagy amit akartok
Csehov még húszéves sem volt, amikor megírta első színdarabját; művét a kor egyik legelismertebb színésznőjének, Maria Jermolovának szánta, aki azonban visszautasította azt. Nem is mutatták be Csehov életében; egy moszkvai bank széfjének felszámolásakor, 1920-ban, a szerző halála után 16 évvel került elő a nagyjából 200 oldal terjedelmű kézirat. Mivel a darab cím nélkül maradt hátra, a címadásnak csak a fantázia szab határt. Leggyakrabban a központi hős után (az Ivanov mintájára) Platonov címmel szokták játszani, de Cím nélküli színdarabként is utalnak rá, Jean Vilar Az az őrült Platonov címmel mutatta be, sok országban Platonov szerelmeiként ismerik. A filológusok valószínűsítik, hogy a színmű azonos lehet Csehov elveszett, Apátlanul néven emlegett darabjával. A mű talán legismertebb feldolgozása Nyikita Mihalkov 1976-os Etűdök gépzongorára c. filmje.

A(z) Radnóti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2014. május 25., Radnóti Színház

Stáblista:

Szereplők

Anna Petrovna Vojnyiceva (tábornokné, fiatal özvegy)
Szergej Pavlovics Vojnyicev (Vojnyicev tábornok fia az első házasságából)
Porfirij Szemjonovics Glagoljev (földbirtokos)
Geraszim Kuzmics Petrin (földbirtokos)
Marja Jefimovna Grekova (fiatal lány)
Ivan Ivanovics Trileckij (nyugállományú ezredes)
Nyikolaj Ivanovics (a fia, orvos)
Abram Abramovics Vengerovics (kereskedő)
Mihail Vasziljevics Platonov (falusi tanító)
Alekszandra Ivanovna (Szása) (a felesége, Trileckij ezredes lánya)
Oszip (lótolvaj)
Kátya (Vojnyicevék cselédje)
Iszak Abramovics (a fia, egyetemi hallgató)
Kirill Porfirjevics Glagoljev (a fia)
Szofja Jegorovna (a felesége)

Alkotók

Hozzászólások

6/10
surviver 2015 márc. 15. - 00:30:59 6/10 Előzmény circelloo
Hosszú darab, ami alapban nem baj, az orosz darabok ilyenek,ráadásul szeretem a hosszú elõadásokat,de ez sokszor vontatott.

K. Adél, R. Tamás, P. Andrea,A. Bálint nagyon jó, László Zsolthoz viszont nem illik ez a szerep, egyáltalán nem olyannak hatott az igénytelen, csapzott karaktere,mint akibe minden nõ beleszeretne. Pál András emiatt és karaktere miatt is sokkal alkalmasabb lenne a szerepre.
5/10
circelloo 2015 febr. 02. - 10:57:51 5/10 Előzmény lantaij
Hosszu vontatott darab, foloslegesen elnyujtott jelenetekkel es monologokkal. Nekunk nem tetszett. A szineszi jatek (Laszlo, Kovacs) viszont atlagon feluli. Igy is max 5/10.
10/10
lantaij 2014 okt. 22. - 23:49:58 10/10
nevetni? Úristen! Rengeteget lehet rajta sírni
10/10
smileatesz 2014 máj. 25. - 15:50:17 10/10
Én tegnap láttam és nagyon tetszett, fõleg Petrik Andrea, Kováts Adél és László Zsolt játéka, rengeteget lehet rajta nevetni. 3 óra és 40 perc, de gyorsan elrepül.