Színház

Portugál

színmű, 2 felvonás, 150 perc, magyar, 2003.

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

A Portugál az elmúlt évek leggyakrabban színre vitt kortárs magyar színdarabja. Akadt olyan év, amikor hat színház is műsorra tűzte Egressy Zoltán első színpadi művét. Több nyelvre lefordították, és 1999-ben film is készült belőle.

A csorbítatlan valóságot, egy képzeletbeli magyar falu lakóinak hétköznapjait állítja elénk a darab, mely műfaját tekintve leginkább "szomoreszk". Mégsem az, sokkal inkább bohózat. A bajok, a kisiklott sorsok, amelyek körülvesznek bennünket, felülről nézve nevetni valóak is lehetnek. A közönség nem sír, sokkal inkább derül a szereplők személyes tragédiáján.

"Budapest belvárosában nőttem fel. Amit írtam nem élettapasztalatból táplálkozik, pusztán csak képzelet. Sok parodisztikus elemmel, mert én nem nagyon bírom a melodrámát, így aztán a humor, sokszor a nyelvi humor segítségével próbálok megfogalmazni olyan dolgokat, amelyeket talán komolykodva kellene egyesek szerint. A humor nagyon fontos. Én nem szeretem, ha valaki fél az érzelmektől. Nehéz egyensúlyt találni." - vallja a szerző művéről.

A(z) Miskolci Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2003. október 22., Miskolci Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások

Zitike 2008 máj. 02. - 10:04:22
Értékelést nem adok, mert nekem a darabbal szemben fenntartásaim voltak/vannak, de a Gyõri Nemzeti Színház elõadása tetszett.
Autentikussá szerintem leginkább a kellékektõl válik ez a játék, melyek közül legmurisabbnak a kapcsos szatyrokat tartottam, meg hogy jó vaskos vizespoharakból fogyasztják a bort stb. (Meglepõdtem, amikor tapasztaltam, hogy pl. a Fradi-sál felbukkanását csak kevesen találták nevettetõ elemnek, pedig ezek a beszédes kellékek mindig a lehetõ legjobb dramaturgiai pontokon vannak elhelyezve.)
A karakterek közül száámomra legszimpatikusabb a kocsmárosé, aki az egyetlen józan ember marad az ilyen-olyan okból "megrészegültek" között, a maga mackósságával -- a piás figurák viszont végig látványos kaszkadõr-jeleneteket produkáltak.
Mindent egybe véve szórakoztatóan adják elõ a nyomorúságunkat, ezért annak ellenére is lehet rajta nevetni, hogy elkeserítõ élethelyzeteket ábrázol.
pleb 2008 márc. 30. - 13:37:28
Nem szeretek színházba járni, de ezt a darabot nagyon szeretem. Nagyon humoros és vicces volt, az egészet végig röhögtem. 10/10. Nem hittem volna, hogy valaha megnézek egy olyan darabot, ami tele-tele humorral. A legviccesebb szereplõ Jucika (Müller Júlia) volt, az az alkoholista, bolond asszony :D.