Színház

Rímes világnéző Faludy Györggyel

előadás, 2008.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

"Sok jó előadást láttam 40 éven át, sok Faludy esten vettem részt 1968 óta, legalább egyet minden esztendőben, de ilyen mélyen megrázó, a költőfejedelem szavaihoz hű, művészi előadást még nem volt alkalmam élvezni. - Mindenkinek ajánlom, - aki teheti, nézze meg ezt az előadást, mert amíg ilyen művészek teremnek Magyarországon, addig nincs veszve a magyar nyelv, a magyar irodalom és színjátszás." /Krencsey Marianne/
Két fiatal tehetséges alkotó, Turek Miklós színművész - a 2007-es Budapesti Fringe Fesztivál legjobb férfi előadója - és Nágel Kornél, Gara Arnold-díjas grafikusművész irodalomszeretetének köszönhetően egy különleges kulturális eseménynek lehetünk részesei Észak-amerikai körútjukat megelőzően. Izgalmas estét ígérő találkozások az irodalom a költészet a színház és a képzőművészet kedvelőinek. Egy estén két művész - két művészeti ág - tolmácsolásában élvezhetjük és érezhetjük a magyar irodalom klasszikusait. Színházi előadás egy képzőművészeti galériában, melyen keresztül újragondolhatjuk az élő irodalom fogalmát. Emberi történeteket láthatunk a képeken és a képek között, mert Nágel Kornél metszetei szolgálnak helyszínül és díszletül az előadásokhoz, egészen új dimenziókat nyitva az elhangzó versek értelmezéseinek. Az irodalom, a színművészet és képzőművészet egyedi és újszerű találkozása. A költő élete és költészete elevenedik meg a közönség szemei előtt az előadás egy órájában. Életre kelnek a kötetlapok és szokatlan, még sosem látott egésszé állnak össze. A világcsavargó Faludy, a sokat vitatott, de vitathatatlan Költőóriás matuzsálem 2006-ben véget ért fordulatokban gazdag kalandos élete. Ébredjen újra a Vers műfaja irodalmunkban, színpadainkon és szobáink falain! Legyünk tanúi és segítői ezeknek a ritka pillanatoknak. Őrizzük kultúránk sokszínűségét és egyediségét. Legyen érték az értékes újra.
"Szeretném, ha az előadásaim után az emberek otthon elvonulva levennék a polcaikról porosodó versesköteteiket. " Turek Miklós "Az illusztráció számomra elsősorban a versek mélyebb és másfajta megélését jelentik, és azokra az alkotókra, akiknek irodalmi művei megérintenek, a megismerésüktől kezdve példaként tekintek. Azt az élményt, amit ők nyújtottak, csak úgy tudom elmondani, hogy egy kicsit más szemszögből bemutatom, hogy a műveik képben kifejezve milyen hatással voltak és vannak rám." Nágel Kornél
Hogy miért kell látni ezeket az előadásokat és kiállításokat? Mert felemelő megdöbbentő és szórakoztató egyszerre!
Faludy György, 96 esztendős korában hunyt el 2006-ban. Mindössze öt évvel volt fiatalabb József Attilánál. Faludy mégis kortársköltő, akiről sokat hallottunk, de keveset tudunk. Jórészt annyit, hogy ő fordította Villont magyarra, nem viselt zoknit, és hogy felesége hatvan évvel fiatalabb nála. Pedig ő ennél sokkal több. Ezért született meg ez az előadás 2004 nyarán. Egy nagy műveltségű, európai gondolkodású, magyar költő gondolatait és életét ismerhetjük meg az összeállításból, versei segítségével, egy fiatal színművész szerkesztésében és előadásában.Faludy élete legnyomorúságosabb pillanataiban is megőrizte méltóságát, emberszeretetét és humorát, amely a legnagyobb értéknek és erőnek bizonyult a megpróbáltatásokban. 1938-ban elhagyni kényszerült hazáját, Magyarországot. A világháború után 1946-ban mégis úgy határozott, visszatér, holott érezte, hogy a hozzá hasonló gondolkodású embereket országának államrendszere nem látja szívesen de reménykedett.
Tudta, hogy az igazi Szabadságot nem az ember testi szabadsága jelenti, hanem a gondolkodás, a gondolati repülés függetlensége. A börtön falai sem jelentettek számára korlátokat, tovább írta verseit az utókor számára és saját túlélése érdekében. Érezte, hogy a szülőföld szeretete zsigereinkben gyökerezik, elszakadni tőle nem tudunk, bármilyen mostohán bánjon is velünk.

A(z) VAM Design Center előadása

Bemutató időpontja:

2008. szeptember 16., VAM Design Center

Stáblista:

Hozzászólások