Színház

Romeo és Júlia

tragédia, 2 felvonás, magyar, 2003.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az örök témát: az egymásért meghaló szerencsétlen szerelmesek témáját korábbi időkben többen is feldolgozták. Az első fennmaradt változata egy görög novella, ebben a szerelmesek királyi családból származnak, hiszen - felfogásuk szerint - valódi tragédia csak fennkölt környezetben történhet. A novella alapgondolatának felhasználásával a reneszánsz korban olasz tragédia született - amelyet Shakespeare nem ismertetett.

Shakespeare-t valószínűleg egy régi olasz novella ihlette meg, az 1420-76 között élő Masuccio Salernitano műve: A sienai szerelmesek. ebben a családok ellenségeskedése nem szerepel, egy véletlenül elkövetett gyilkosság elkövetése választja szét a szerelmeseket, akiknek a neve is más: Mariotto Mignanelli és Gianozza Saraceni és akik - ki tudja miért titokban - már összeházasodtak.

A következő feldolgozó, Luigi da Porto, már a Romeo e Giulietta címet adja darabjának. Ezt a darabot ismerve írja meg novelláját Matteo Bandello - ezt akár Shakespeare is olvashatta -, hiszen Angliában nagy népszerűségnek örvendett a lefordított novellagyűjtemény, amelyből Arthur Brooke írt elbeszélő költeményt Romeus and Juliet címmel. Ennek alapján született Shakespeare tragédiája - Lope de Vega is ezt használta forrásul, a történetet spanyol környezetbe helyezve.

A darab 1597-ben jelent meg először nyomtatásban - születése néhány évvel korábbra, 1594-re tehető. Azóta, szinte minden korszakban az egyik legkedveltebb darab - nem lehet elégszer játszani, hiszen minden korosztálynak látnia kell egyszer.

A(z) Pécsi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2003. március 15., Pécsi Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Escalus herceg (Verona ura)
Mercutio (fiatal nemes, a herceg rokona, Romeo barátja)
Párizs (fiatal gróf, a herceg rokona)
Montague (veronai családfő, a Capuletek ellensége)
Lady Montague (Montague felesége)
Romeo (Montague-ék fia)
Benvolio (Montague unokaöccse, Romeo és Mercutio barátja)
Ábrahám (Montague szolgája)
Baltazár (Romeo szolgája)
Capulet (veronai családfő, a Montague-k ellensége)
Lady Capulet (Capulet felesége)
Júlia (Capuleték lánya)
Tybalt (Lady Capulet unokaöccse)
Dajka (Capuleték szolgálója és Júlia nevelőnője)
Péter (Capuleték embere)
Gergely (Capuleték embere)
Lőrinc (ferences szerzetes)
Őrparancsnok

Alkotók

Hozzászólások