Színház

Rudolf Hess tízparancsolata

monodráma, magyar, 2004.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Rudolf Hess (1894-1987) Hitler feltétlen csodálója volt. Mikor Hitler börtönbe került, ő is bezáratta magát, hogy mellette lehessen, Hitler neki mondta tollba a Mein Kampf szövegét közös fogságuk ideje alatt. 1934-től birodalmi miniszter és Hitler helyettese a náci pártban. Mint a náci vezetők többsége, ő is hitt az okkult dolgokban - 1941-ben - az angliai nagymester hívását imitálva - Angliába csalják, ahol azonnal elfogják és börtönbe zárják. Később a németek úgy próbálják beállítani utazását, mintha a különbéke feltételeinek tárgyalására ment volna Angliába. A nürnbergi perben bűnösnek nyilvánítják és életfogytiglan tartó büntetésre ítélik. A nyolcvanas években felerősödnek azok a hangok, amelyek azt állítják, békemissziót teljesített elfogatása előtt és szabadon bocsátását javasolják, sőt fel akarják terjeszteni Béke Nobel-díjra is. Ekkor a spandaui börtönben váratlanul öngyilkosságot követ el. Vannak, akik azt állítják, az angol SAS kommandó ölte meg, de ez a feltételezés nem bizonyított.

A(z) Pécsi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2004. március 13., Pécsi Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Rudolf Hess

Alkotók

Hozzászólások

annamolly 2011 máj. 10. - 23:15:47
Lehet, hogy nem éppen a szívnek legközelebbi témát járja körül ez a darab, de ez nem a feldolgozók hibája. Mindenképpen tele van energiával és játszhatósággal, még ma is van súlya és sajnos a megháborodott magányos filozófus-típusú emberek soha nem halnak ki. Mûvészet-e vagy sem, csupán igaz. Nem tudom, hogy ezzel mi a bajuk az embereknek, és miért kell belekötni abba, amit nem értünk meg, és távolról muszáj elítélünk mindent, csak konfliktus legyen, mert az tesz felsõbbrendûvé. És valóban, annyiban egyetértek, hogy a fórumozás elveszi az emberektõl az éles vitákat, az ordibálásokat, a csapkodásokat.
De! Ha valakinek ez hiányzik, nézze meg a darabot az Aradi Kamaraszínház elõadásában, Harsányi Attila fõszereplésével.. :]
Dros 2009 aug. 27. - 01:45:31 Előzmény parlagfu
Ez tetszett :D
maliboa 2009 aug. 14. - 07:57:58 Előzmény Bodonyi József
Egyébként az idõ megoldotta a kérdést. Ha jól látom, a darab már nincs is mûsoron.
maliboa 2009 aug. 14. - 07:54:26 Előzmény Bodonyi József
Nem atyaúristen.

Õ a potenciális nézõ, akinek a darabot készítik. Neki van róla véleménye, tetszik-e, vagy egyáltalán meg akarja-e nézni, bármi lehet.

Ha csak a munka kedvéért készül, a mûvészek nézzék egymás darabjait, mûveit és éljenek a permanens lelki maszturbálásban. De ne KÖVETELJÉK, hogy mindenki szeresse az amit csinálnak!

Mélységesen felháborít ez a fajta hozzáállás.
maliboa 2009 aug. 14. - 07:50:12 Előzmény Bodonyi József
Az, hogy valaki sokat dolgozik egy színdarabbal, nem jelenti azt, hogy jó. Valamint az sem játszik, hogy ha a nézõk egy része nem tartja jónak a témát, a darabot, az elõadást, a rendezést, akkor õket név szerint kell ismernie a "mûvésznek". Ha a mosógéped folyik, megrendeled tõlem a javítását, és ha elég sokáig pöcsölök vele, akkor nem érdekel, ha továbbra is folyik?
parlagfu 2009 márc. 05. - 10:18:13 Előzmény Bodonyi József
Ez nevetséges...
Mindenki azt gondol és mond amit akar akár névtelenül (legalábbis ilyen témában)...
Mert ha esetleg tudná a nevét akkor az mivel lenne jobb magának? Feljelentené megölné vagy mi?
Nevetséges...
LOOOOL
sok MÛ(v)ÉSZ
Bodonyi József 2008 dec. 11. - 16:30:14 Előzmény Lulu
Hát Lulu,

mivel így hazavágtad a kollégáim munkáját és az enyémet is, csupán annyit várnék el, hogy a netes névtelenségbõl kilépve vállald fel magad. Egy ilyen darab színpadra vitele ugyanis rengeteg munkával jár, de te minden bizonnyal maga vagy az Atyaúristen, akinek joga és kötelessége ítélkezni mindenek felett. Szóval fedd fel ki a fene vagy, mert különben azt kellene hinnem, hogy egy gyáva, beképzelt senki.

Tisztelettel

Bodonyi József
Lulu 2008 aug. 13. - 15:38:04
Minden szempontból nagyon gyenge alkotás. Lerágott csont újrarágva, hatásvadászat a "mûvelt közönségnek". De már Alina elrontotta, nincs mit szépíteni.