Színház

Sörgyári Capriccio

előadás, magyar, 2011.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Hrabal szinte magyar írónak számít. Nemcsak a közös múlt okán, a monarchiás hangulatot árasztó írásai miatt, hanem népszerűsége miatt is. Jó ismerőseink alakjai, mint a Sörgyári capriccio Mariškája, Pepin bácsija, Francinja, és sorolhatni. Apró történetek fonódnak egymásba, mélységes szeretettel ábrázolva a bennük szereplőket. De nem csak a Sörgyáriban tűnnek föl ezek a figurák, hanem más Hrabal-írásokban is, mint a Táncórák időssebeknek és haladóknak címűben, vagy a Bambini di Praga 1947-ben, vagy az Őfelsége pincére voltam, Gyöngéd barbárok és így tovább.

De a Kőszegi Várszínházban nemcsak azért választották az idei bemutatóul Hrabalt, mert népszerű, hanem mert az idei évad szükségszerűsége is hozta ezt az ötletet. Tudniillik, az előadások eddigi helyszíne, a kőszegi vár és udvara átmenetileg felújítás miatt bezárt, ezért új helyszínt kellett keresni. A vártól nem messze található egy nagy udvar, ahol ideiglenes nézőteret lehet kialakítani, sörsátrakkal, hangulatos padokkal. Ez a tér szinte magától teremti meg a hrabali világot.

Znamenák István rendező ötlete volt, hogy a Kőszegi Várszínház idei bemutatójának szövegét több Hrabal írásból állítsa össze Lőkös Ildikó dramaturggal, és azokkal a színészekkel valósítsa meg, akik már évek óta népszerű visszatérő művészei Kőszegnek (Hollósi Frigyes, Epres Attila, Gazsó György, stb.), fiatalokkal kiegészítve. A zene helybeli zenészekkel együttműködve szólal meg, A tervek szerint a jelmezeket az ehhez a csapathoz tartozó Cselényi Nóra álmodja majd meg.

A Kőszegi Várszínház közel harmincéves története során mindig igyekezett a környezetéhez igazodni, a várudvarba illő műveket színpadra állítani. Az idei témaváltás egyik oka a kényszerű helyszínváltás - de így is sikerült olyan ötletre találni, ami irodalmilag is értékes alapból indul, humorral teli, de a közönség kedvét mégis igényes színházi előadással szolgálni.

A(z) A Nyíregyházi Főiskola Színházi Műhelye előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Szereplők

Fiatal Maryška
Fiatal Francin
Idős Maryška
Idős Francin
Pepin bácsi
Myclík úr (böllér)
Böllérné
Gruntorád doktor úr
Bernádek úr (kovácsmester, De Giorgi úr, tűzoltóparancsnok)
Boda Cervinka (mesterfodrász)
Kádársegéd (Drogista)
Táncmester
Hroudová kisasszony
Bloudek ápoló

Hozzászólások

Siliana 2011 júl. 11. - 06:58:14
Valaki sokat kereshetett volna, ha sört is árul. Igen erõs lehetett a pincészet-lobbi... A perec legalább jó volt.

Az elõadás pedig szuper, ajánlom mindenkinek. Bár a színpadot nem könnyû megtalálni