Színház

Széttartó út / Passage désemboîté

előadás, 2012.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Öt elképesztő, zavarba ejtő figura járja az utcákat, és felforgat mindent. Egy padon felejtett könyv, egy kalap, melyet felkapott a szél, a reggeli piac maradványai, egy darab kenyér - minden, ami csak a Les Apostrophés társulatának útjába akad, aktív szereplője lesz az utcaszínháznak.
A megszokott tárgyak, az elhajigált limlomok egészen új szerephez jutnak a fiúk gyakorlott kezében, akiknek egy tangóharmonikás személyében cinkostársuk is akad. Bármelyik városban ezernyi apró titok hever a lábunk előtt, csak észre kell venni őket - erre jó a zene, a tánc, a sok-sok zsonglőrmutatvány. Érdemes hát nyitva tartani a szemünket és a csapat nyomába szegődni, mert ki tudja, nem épp egy kávézó teraszán, valamelyik üzlet ajtajában, vagy a következő utcasarkon botlunk bele a lehető leghétköznapibb - helyesebben első pillantásra annak tűnő - tárgyba vagy emberbe.

"Zsonglőrök, táncosok, akrobaták, vagyis öten együtt sok kunsztot tudnak, mégsem erőltetik. A labdadobálás ideje lejárt, hiába is várnánk, hogy majd repkednek a jól megszokott kellékek. A művészek a hat állomás mindegyikén előadnak egy jelenetet vagy egy zsonglőrszámot (bár nem is biztos, hogy ez rá a helyes kifejezés), olyan tárgyakat vonnak be a játékba és tesznek a színpadi kifejezés részévé, amelyekre nem is számítanánk. Először nagy nehézségek árán és igencsak körülményesen egymásba tuszkolnak néhány kartondobozt, egyik-másik hirtelen megáll a levegőben, mintha a gravitáció törvénye egy pillanatra megszűnt volna létezni, aztán hasonlóképpen elszórakoznak a kávéházi asztalokon talált csészékkel és poharakkal, ?ügyetlenségükben? lesodorják őket, majd valahogy azért csak sikerül elkapniuk, és közben egy csepp ital sem megy kárba. (...)"
Jacky Santos Da Sylva pour La Gazette de Nimes - 2005/07/08

Martin Schwietzke 16 éves korában kezd autodidakta módon zsonglőrködást tanulni, 1981 óta több társulatnak is tagja volt (Malabar, Pot aux Roses, Archaos, Carérarie, ARFI). 1989-ben Boris Loewvel és Olaf Augelével megalapítja első saját társulatát, a Compagnie Métafolist, amellyel még ugyanabban az évben megkapja a Châlon dans la rue utcaszínházi fesztivál egyik fődíját. Jérôme Thomas-val, akitől a tárgymanipuláció különféle formáit sajátítja el, 1992-től máig szívesen dolgozik együtt.
Az Apostrophés társulatot 1997-ben alapítja meg Jérôme Tchouhadjiannal, első zenés előadásukkal (A Corps, pour deux solistes) bejárják a fél világot. A Budapesten is látható Széttartó út 2004-ben készült, amikor is a színház játékos és nem helyhez kötött formái kezdék komolyabban érdekelni. Azóta számos fesztiválra meghívták. Előadásai mellett tanít és rendszeresen kurzusokat tart többek között a stockholmi ciirkusziskolában.

A(z) Millenáris előadása

Stáblista:

Hozzászólások