Színház

Szoborrá avatom... (That's alright with me)

táncelőadás, magyar, 2013.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Juhász Kata koreográfus Szoborrá avatom (That's alright with me) című új szóló előadását Márkos Albert zeneszerző/csellista, Hock Ernő bőgős, Bereczki Csilla rendezőhallgató, Gina Serbănescu dramaturg és Sztojánovits Andrea VJ társulásában a Jardin d'Europe program és az NKA támogatásával hozta létre.

Az előadás installáció, videómunka, koncert és performansz egyszerre: a közösség és a hatalom, a propaganda és a hitvallás viszonyrendszerének látlelete.

A Szoborrá avatom című előadás beavatás, rítus, szertartás. Színpadképét Jeff Koons Made in Heaven, Popeye és korábbi, Statuary című sorozata ihlette. A Juhász Kata által használt felfújható játékok ready made-ként térbeli kompozícióba rendezve installációt hoznak létre, hogy megjelenítsenek ezáltal egy szimbólumrendszert, egyben egy energiarendszer háromszögelési pontjait, amely manapság élettérül szolgál.

Mindegyik szimbólum egy-egy attitűdre utal, amely jellemző a társadalomra, míg a konstellációjuk egy olyan viszonyrendszert képvisel, amiben az előadóknak - táncosnak és zenészeknek- mozogniuk és játszaniuk kell, miközben megtalálják vagy megfogalmazzák saját viszonyukat egymáshoz és a közönséghez, az aktuálisan fennálló hatalomhoz és annak bálványaihoz.

Itt a szoborállítás is állítás. Mint ilyen: lehet igaz és lehet hamis. Ennek megfelelően állhat a szobor helyettünk és állhat közénk.
Itt a szoborállítás is egyfajta állítás. Affirmáció. Nyilvános formájában leginkább az eskü műfajával rokon. Igazsága olykor megkérdőjeleződik. Ez hatással van a nyilvánosságot adó közösség életére.
A szobor ebben az értelemben médium. Egy olyan médium, amelynek társadalmi szerepe mellett esztétikuma van. Ragyogása olyan, mint a szirének éneke.
A szobor bálvány. Eszköz az ideológia avatott és avatatlan szakmunkásainak kezében. Lehet fából, vasból és lehet karikából.
A szobor legméltóbb helye egy gépkocsi orrán van. Egy kilométerkő egy helyet jelöl, egy szobor irányt mutat.

A(z) Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Hozzászólások