Színház

Tartuffe

színmű, 2 felvonás, 125 perc, magyar, 2006.

Értékelés:

23 szavazatból
Szerinted?

A Tartuffe tervezett bemutatásához a rendező Parti Nagy Lajos költőt kérte fel - Vas István kitűnő verselésű precíz fordítását és Petri György felszabadítóan kemény változatát szem előtt tartva - a szövegkönyv újraírására. Így a darab dialógusai maibb, a hétköznapi fordulatokhoz közelebb álló nyelven szólalnak meg, annak a rendezői elképzelésnek a szolgálatában, amely a hit, az illúziók, a történelmi vakság és a személyes érintettség kérdéseit gondolja újra Moliére Tartuffe-jén keresztül. Alföldi újra felteszi azt a megkerülhetetlen kérdést, hogy Orgon rajongásának, feltétel nélküli odaadásának mi az oka, s ugyanakkor azt is, hogy Tartuffe szemfényvesztésében mi az igazság. Az előadás szándékoltan egyszerű képzőművészeti eszközökkel kíván hatni - tiszta, világos tér; minimális öltözetek; nagyon kevés kísérőzene, inkább zörejek, zajok, akusztikai hatások - e "puritánság" ellentéteként a színészi gazdagságot, és a vígjáték többrétegű értelmezhetőségét kívánja felmutatni.

Orgon egyik napról a másikra vallási kábulatba esik, s befogadja házába az általa szentnek tartott elszegényedett Tartuffe-öt, hogy annak életvezetése és eszméi szerint élje életét, és ezt családjára is rákényszerítse. Orgon olyannyira magához akarja láncolni az idegent, hogy lányát is hozzáadná feleségül. Tartuffe túlkapásaival és képmutatásával kiváltja az egész család ellenszenvét, ráadásul arra vetemedik, hogy elcsábítsa a ház urának feleségét. Csakhogy Orgon tanúja lesz e csalásnak. S bár ekkor leesik szeméről a hályog, túl késő: egész vagyonát Tartuffe-re iratta, aki így felülkerekedve elkergeti házából Orgont és egész családját. Hiába várjuk a jól ismert feloldást: Alföldi Róbert a darab eredeti változatához nyúl vissza, mely Tartuffe diadalával végződött.

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2006. október 2., Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
elszabó 2011 máj. 17. - 21:16:44 10/10
Moliere-t nehéz lennne elrontani, ám Parti Nagy Lajos újjáírata nemcsak jó, hanem egyenesen zseniális! Tartuffe, mint "imagúnár", akit a "tömjénes furmányság" jellemez, a "dícsértessék az úrnak helyet foglalni" felszólítás és a Mariane házasságkötését leíró "szûzi lányságod feslõ bimbaja kirepül az égbe" kiszólás csak néhány példa a hihetetlenül élvezetes szövegbõl. Kiváló a rendezés is, Alföldi mindent megold egy kerek asztal körül. Végül, de nem utolsó sorban a színészek többsége is kiváló! László Zsolt jezsuita alakja remek Tartuffe, Udvaros Dorottya 57 évesen is elképesztõen vonzó. Alakja és játéka kezd Ruttkay Évához, a magyar színészet örök nõjéhez hasonlítani...
A fõszereplõk közül csak Stohl András lóg ki enyhén: helyette biztos lehetett volna hitelesebb Orgont találni.
8/10
blondvic 2010 ápr. 10. - 21:36:24 8/10
Szipirtyõz! Zseniális! PNL nagyon odatette magát megint! Ez viszi el az elõadást és persze a színészek, Murányinak igazán hálás szerep és él is vele. László Zsolt pedig remek Tartuffe, ki gondolta volna.
10/10
kisoroszlan 2010 febr. 17. - 21:23:40 10/10
Szépen összerakott elõadás, tökeletes színészi játékkal, nagyon jó szövegi megoldásokkal. A térelrendezéstõl kicsit féltem, de végülis ezzel sem volt gond. Imádtam az elõadás minden pillanatát, minden szereplõjét. Alig várom, hogy újra megnézhessem.
mulao 2009 júl. 24. - 19:03:25
Nekem is tetszett. Bár a végét szerintem kissé eltúlozták, de mindegy, inkább nem beszélnék róla.
A színészválasztás is nagyon jó, és a játék is. Külön öröm, hogy Gáspár Kata is szerepelt benne.Jók a poénok is.Mondjuk a díszlet nem volt eltúlozva, de nem is baj.Végülis nekemis bejött.:)
10/10
Gabriella54 2009 ápr. 03. - 18:32:58 10/10 Előzmény szeanna
Gratulálok hozzá :)
Azért megnézni se semmi élmény ám :D
szeanna 2009 ápr. 02. - 20:09:40
Sajnos még mindig nem :( :) De, ami késik (reméljük) nem múlik! Amúgy én is színésznek készülök és ezzel az elõadással kapcsolatba mindig az jut eszembe, hogy ha nem láthatom, csak játszhatom! :) (mert úgy amúgy már voltam Dorine :)
Köszi a hozzászólásokat! :)
10/10
Gabriella54 2008 dec. 22. - 13:25:51 10/10 Előzmény szeanna
Remélem, sikerült rá jegyet szerezned és már láttad is!
szeanna 2008 nov. 13. - 17:49:03
Már 2 éve meg akarom nézni, de még mindig nem sikerült :( DE majd vasárnap elmegyek megint a jegyirodába :) talán most sikerrel járok xD