Színház

Történetek a Mahábháratából

táncelőadás, 3 felvonás, 450 perc

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Kalatharangini Kathákali Iskola (India) és a TTB Teatro tascabile di Bergamo (Olaszország) előadása - szanszkrit és malajálam nyelven magyar és angol felirattal 

„Ami nem áll ebben a műben, azt hiába keresnők a hármas világon!” - olvashatjuk az ősi indiai eposz, a Mahábhárata eredeti ajánlásában. Baktay Ervin a rövidített magyar változat megalkotója pedig így nyilatkozik: „ha egyebet sem ismernénk India múltjából, csak a Mahábháratát, ez magában elegendő volna, hogy a hinduk ősi mitológiáját, vallását, világnézetét, bölcseletét, művelődését, szokásait és művészetét rekonstruálhassuk.”
Keralából, Dél-India zöldellő vidékéről származik a kathákali stílus, amely különböző előadói és rituális gyakorlatok sokszínű kultúrájából merítve a XVII.-ik században nyerte el a most látható végleges formáját. A látványos arcfestések és jelmezek pazar kombinációi, a hipnotikus és rendkívül kifinomult éneklés és ütős zenei játék, valamint a színészek legendás technikai felkészültsége helyezik e művészetet a világszínház csúcsára.
Magyarországon először élhetnek végig a nézők egy teljes, hagyományos kathákali éjszakát. Nem pusztán egy előadást, hanem (chai tea és szamósza kíséretében) egy kis darab Indiát varázsolnak ide a művészek. A produkcióban részt vesz Sadaanam Krishnankutty, aki a kathákali egyik legjelentősebb ma élő képviselője.

Rendező - Dr. Kalamandalam John

Színészek: Sadaanam Krishnankutty (India); Kalamandalam Balasubrahmanian (India); Dr Kalamandalam John (India); Kalamandalam Krishnaprasad (India); Kalamandalam Soman (India); Kalamandalam Sivadasan (India); Mario Barzaghi (Olaszország); Alessandro Rigoletti (Olaszország); Ruben Manenti (Olaszország)

Kathakali zene (ének): Kalamandalam Ajesh Prabhakar (India); Kalamandalam Sudhish Kumar (India)

Kathakali Chenda (dob): Kalamandalm Balasundaran (India)

Kathakali Maddalam (dob): Kalamandalam Rajanarayanan (India)

Kathakali Chutti (maszk): Kalamandalam Sukumaran (India); Kalamandalam Rajesh (India)

Színpadi asszisztens: Caterina Scotti (Olaszország), Antonietta Fusco (Olaszország)
Világosító és hangosító: Fabio Vignaroli (Olaszország)
Koordinátor: Tiziana Barbiero (Olaszország)

 

Hozzászólások