Színház

UNTITLED - a meditation in one act

táncelőadás, magyar, 2014.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A darab címe: UNTITLED nem véletlenül alakult így. Korábbi munkáimban, főleg pályám elején, úgy éreztem, nem szükséges a címadás, ezért elkezdtem számokkal ellátni az etüdöket, amiket alkottam. Így jegyzem: Egy, Kettő, Majdnem 3, Pont3 darabjainkat. A most létrejövő előadás ennek a tradíciónak a folytatása, most nem számmal kifejezve, hanem a határozott megállapítással: CÍM NÉLKÜL.

1998 óta dolgozom koreográfusként, de még sosem dolgoztam olyan formában, mint ebben az új táncelőadásban. Követtem már saját ötleteimet és öntöttem azt formába saját magam, vagy társakat hívtam hozzá és több-szereplős előadást hoztam létre, meghívtak már együttesekhez, az adott táncosokra új előadást komponálni, de olyan még nem történt, hogy egy táncos keresett volna meg, hogy álmodjak az ő fizikumára egy szóló előadást.
Most ezt történt.

Benjamin Jarrett néhány éve aktívan figyeli a magyar kortárs tánc alakulását és igyekszik helyet találni magának, amerikaiként. Egyáltalán nem ismertük egymást, de a kölcsönös szimpátia és egymás tisztelete révén, 2013 őszén megkérdezte, készítenék-e számára egy szóló előadást. Bent nem nagyon láttam táncelőadásban (bár videókat néztem róla), javasoltam egy olyan egy hónapos alkotóműhelyt, ahol nem egyedül ő vett részt, hanem meghívtam nyitott formában, de meghívásos alapon olyan táncosokat, akiket ismerek és tudom, hogy szívesen dolgoznak, keresnek, kutatnak, s egyben így segítenek Bent is megismerni, helyzetbe hozni. Ebben a kísérleti, keresgélős fázisban társunk volt Varga Zsolt is (aki a előadás zeneszerzője). Később pedig Tomas Moravek (aki a darab fénytervezője).

A darab kialakulását néhány nagyon meghatározó látásmód befolyásolta:
- egy nő alkot egy férfi testére
- nyugat-európai és közép-kelet-európai test-gondolkodás találkozik egymással
- az amerikai eléggé meghatározó gondolkodásmód "alámegy" a magyar ösztönösen építkező, zsigeri megfogalmazásnak
- a férfi követi a nő instrukcióit

Mégis férfit látunk a színpadon, érzékeny és érzéki, önmagát kereső formákban, őszinte mozgásstruktúrában. És bár a kiindulópontunk nem egy fix történet volt, mégis a férfi karakter életre kel és mesél saját múltjáról. Ezt az utat nagyon érzékenyen követi, inspirálja, szövetét plasztikussá teszi a zene, amit Varga Zsolt (szinte minden próbát végigkövetve) dolgozott ki, valamint a fény, amit Tomáš Morávek alkotott (harmadik alkalommal működtünk együtt).

A(z) MU Színház előadása

Bemutató időpontja:

2014. szeptember 17., MU Színház

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások