Színház

Úri muri

előadás, magyar, 2007.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Vajon alkalmas-e még a magyar színművészet arra, hogy magyar műveket adjon elő magyar színpadokon? Műanyagból készült kultúrájával támad a globalizmus. A magyarok állama nem védi a magyarok kultúráját. Színészlányaink felrohannak a színpadokra és azt éneklik: nújork, nújork. Rosszul éneklik. Pöntyögnek. Utánoznak. Hisz nem ismerik New Yorkot. De erre van úgymond piaci kereslet. Vajon színészeink tudnak-e még ékes magyar nyelven megszólalni, vajon emlékeznek-e még az í-ző nyelvjárás csodálatos szavaira, vajon ismerik-e még a sajátosan magyar virtust? A kecskeméti társulat tán még igen. Az itteni színészek tán még tudják, hogy Bartók és Kodály országában nem New York a piros ász, hanem Bugac.
Jön Kecskeméten az Úri muri. Jönnek Móricz Zsigmond legendás alakjai. Jön Szakhmáry Zoltán, a "mintagazdaság" dzsentri bajnoka. Jön Rhédey Eszter, kinek nemességét II. Endre adományozta. Jön Csörgheő Csuli, ki kandisznaját siratja. Jön Rozika, aki Tamási Áron szavaival szólván "eléfelé tülekedő" parasztleány. Jön Kecskeméten a Magyar Ugar.
Hazánkban pártjaink és kormányaink jóvoltából cigányzene-felszámolás van. A kecskeméti Katona József Színházban cigányzenekar muzsikál. (Kerényi Imre)

A(z) Kecskeméti Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

2007. szeptember 28., Kecskeméti Katona József Színház

Stáblista:

Szereplők

Szakhmáry Zoltán
Rhédey Eszter (a felesége)
Zsellyei Balogh Ábel (ezredes)
Csörgheő Csuli
Borbíró
Gosztonyi Bandi
Tanyásgazda
Ködmön András (munkás)
Hulla János (munkás)
Széplegény (munkás)
Jaszom (közhuszár)
Első summáslány
Második summáslány
Vénasszony

Alkotók

Hozzászólások