Színház

Völgyhíd

előadás, magyar, 2012.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A történet főszereplője Péter. Édesapja gazdag üzletember, anyja háziasszony. A család Badacsonytomajon él. A fiú év közben kollégiumban lakik Veszprémben, nyáron nyaralás helyett apja vízibicikli kölcsönzőjében dolgozik. Jó tanuló, szófogadó gyerek, aki nem feltétlenül ért egyet barátja, Deda, lázadó magatartásával. Péter szerelme, Zsófi, Deda húga. A fiú rajongva szereti a másodikos lányt, aki bizonytalanul fogadja Péter heves, túlontúl ragaszkodó, és mindenki mást kirekesztő megnyilvánulásait... Első barátság... első szerelem... szülői elvárások... hogy kell mindezeknek megfelelni? Ezen kérdésekre keressük közösen a választ! A programot középiskolás osztályközösségek (10-12. osztály), vagy összeszokott középiskolai csoportok számára ajánljuk (ajánlott létszám: 20-36 fő).

Ajánlott film: Quo Vadis (1951)

A Hevesi Sándor Színház Tantermi Deszka sorozatában a középiskolások életére, őket foglalkoztató problémákra reflektáló színdarabokat mutat be. Az előadással egybekötött beavató programjaink célja, hogy valóban érdekfeszítő, izgalmas produkciókat hozzunk létre a tizenévesek számára, illetve az előadást követő foglalkozásaink segítsék a fiatalok problémamegoldó és konfliktuskezelő készségeit. A Scapin, a spanom! [Scapin furfangjai című előadás kiegészítő programja] és a Csak Rómeó és Júlia... [előadással egybekötött beavató program] mellett fontosnak tartjuk, hogy egy kortárs magyar dráma is szerepeljen a Tantermi Deszka repertoárjában.

Miért éppen a Völgyhíd?

"Színmű azoknak, akik túl akarják élni a felnőttek rémuralmát, és azoknak, akik túlélték és felnőttek lettek" - áll a szövegkönyv színlapján.

Mindenkinek vannak emlékei a kamaszkorról. Szépek és vidámak - fájdalmasak és keserűek. És ezek az emlékek nyomot hagynak, és van, hogy a mai napig kísérnek bennünket... Nehéz volt a felnőtté válás. Miért gondoljuk, hogy nekik könnyebb? A problémák ugyanazok: kiszolgáltatottság, megfelelni vágyás, bizonytalanság, talajvesztés... A média bizonyos szempontból talán tovább nehezíti a helyzetüket, ugyanis látszólag felmenti a felnőtteket a személyes válaszoktól. Hol van a sorvezető egy kamasz számára ebben az ambivalens világban, amely egyszerre szemérmes és kitárulkozó? És persze ez sem ennyire egyszerű, ugyanis nem voltunk mi is kegyetlenek a társainkkal szemben? Dehogynem. A kamaszok is kiépítik maguk között a rémuralmat, és felnőtteknek is lehet legalább annyira 'igazuk', mint a gyerekeknek.

A(z) Hevesi Sándor Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. április 6., Hevesi Sándor Színház

Stáblista:

Szereplők

Péter (17-18 éves, gimnazista)
Deda (17-18 éves gimnazista, Péter osztálytársa)
Zsófi (17 éves, gimnazista, Deda húga)
Harmadik fiú (Deda és Péter osztálytársa)
Barátnő (Zsófi osztálytársa)
Juli (Deda és Péter osztálytársa)
Tanár (ötvenes kollégiumi nevelőtanár)
Matektanár (ötvenes férfi)
Apa (Péter apja)
Anya (Péter anyja)

Alkotók

Hozzászólások