Színház

Woyzeck a Highvelden

bábjáték, 90 perc, angol, 2011.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Németország vagy a dél-afrikai Highveld plató, katona vagy munkás, 150 éve vagy ma - az iparosodott világ kisemberénk életérzése, elveszettsége változatlan. Mindnyájan bábok vagyunk....

A dél-afrikai Handspring Puppet Company 1985 óta foglalkozik felnőtteknek szóló bábszínházzal. Munkásságukat jellemzi, hogy a bábozást sokféle szemszögből közelítik meg, kihasználva a műfaj adta kísérletezési lehetőségeket. 1992 óta a társulat együttműködött több dél-afrikai művésszel, többek között William Kentridge-zsel, aki kézi rajzra épülő filmjeivel vált világszerte ismerrté.

A közös munka első és nagy sikerű eredménye a Woyzeck a Highvelden című darab, amely a német Georg Buchner ismert regényének adaptációja. Ebben a darabban a főhős nem a 19. század német katonája, hanem egy bevándorló munkás az sivár iparvárossá vált Johannesburgban, a 20. század közepén. A bábok és az animáció együtt érzékeltetik a történet objektív körülményeit és Woyczeck megkínzott elméjének történéseit. A Kentridge által rendezett darab 1992-es premierje óta számos európai ország mellett megfordult szinte minden földrészen is.

A(z) Trafó előadása

Bemutató időpontja:

2011. október 7., Trafó

Stáblista:

Hozzászólások