Zenekar

HolddalaNap Zenekar



Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Megalakulás: 2008
A HolddalaNap Zenekar elsősorban saját dalokat öltöztet közös zenei tudásunkból szőtt ruhába. A hazai népzene az otthona mindőnknek, a Zenekar tagjai e forrás vizein nevelkedtek. Aztán, ki-ki a maga élete, útja szerint: a régi-zenei, a balkáni, perzsa, latin-amerikai, s talán a csapatból a legtöbbünk a flamenco hangszerekkel/hangképzéssel, dallamvilággal kötöttünk mélyebb ismeretséget. A muzsikánkban így, mindőnk tudása alapoz világzenét, hiszen ma a világ zenéi is álmainkba szövődnek, a hangok ezer íze mögött ott lüktet a sokféle világ? Vágyunk arra is, hogy a muzsikánkra, mint régi ünnepeken: ha imát éneklünk is, táncra dobbanjon a szív s a láb! A csípőt, láthatatlan szálakkal mozgatja a dobok lüktetése? S a muzsika azt köszöntse, ki az atomok táncát teremtette!
A HolddalaNap Zenekar neves muzsikusokból alakult világzenei formáció. Első nagylemezük Dandala címmel 2014-ben jelent meg a Gryllus Kiadó gondozásában, és rövid időn belül számos szakmai elismerést, kiemelkedően pozitív fogadtatást tudhatott magának. A Kiadó Fonogram díjra nevezte az albumot, a kritika az év legjobb kiadványai közé sorolta, s a 2015-ös budapesti WOMEX nulladik napján már hazánkat képviselhette a zenekar!
"Ami elsőre lejön a Dandala-ról, az a muzsikálás és éneklés erejébe vetett hatalmas hit, valamint különböző etnikumok muzsikájának közös nevezőre hozása azzal a nem egyszerű módszerrel, hogy minden megszólított hagyomány esszenciája, ősi magva lett elsajátítva és átemelve. (...) nincs mese tényleg ritkán hallani ilyen nagyszerű összjátékot (...) amit művelnek a Hold és felhő című dalban, azt tanítani kéne világzene címen (...) Az albumot záró moldvai imádság feldolgozása pedig az egyik legjobb dolog, ami mostanában történt a modern folkzenében..." (Rácz Mihály, Lángológitárok)
A zenekar elsősorban saját szövegeket öltöztet lendületes világzenei hangzásba. Gulyás Anna dalszerző a saját dalait különleges hitelességgel szólaltatja meg, éneke Lakatos Mónika, a Romengo Együttes világklasszis roma énekesnőjének hangjával egyedülállóan erőteljes hangzást alkot. Lakatos Mónika a 2015-ös budapesti WOMEX megnyitóján, a Művészetek Palotájában, a nemzetközi szakmai közönség egyöntetű elragadtatását kiváltva, hazánkat képviselte, a 2014-es spanyolországi WOMEX-en pedig az európai roma muzsika képviselője volt. A világzenei expo zenekritikusai szerint Lakatos Mónika ?Európa új hangja?! A zenekar másik kíváló vendégénekese Balogh Guszti, aki szintén a hazai roma muzsika nagymestere: a többszólamú, sokhajlításos roma és magyar énekesek szövetségéből kialakuló hangorkán nem férne ki más torkán. A virtuóz énekhez bravúrosan kapcsolódik a Zenekar változatos játéka: tüzes flamencos dallamok, keleties ritmusok, a roma és magyar népzene hatásai, virtuóz hangszeres játéka, énektechnikái alkotnak egy sajátos, ízes, életvidám, ugyanakkor a szövegek által elgondolkodtató, elragadó zenei világot. Muzsikájuk rituális táncörvény. Táncolni is, elmélkedni is lehet e muzsikán: ritka párosítás...
Gyerkőkoncertjükön Népek gyerekdalaiból készítettek ütős válogatást, s óriásbábos, gólyalábos, maszkos tánccal fűszerezik a koncertet! E koncerttel bejárták már a Gyerekszigettől kezdve az ezer fős nyári balatoni koncerteken át az országot, 2016. gyereknapon a Művészetek Palotájának műsora volt e koncert.
2016-ban spanyol turnéra kaptak meghívást, a rangos PirineoSur Festival péntek esti fellépői voltak: a spanyol közönség a koncerteken latinosan lelkesült, s pillanatok alatt elkapkodta a zenekar összes cd-jét. Muzsikáltak Rómában, finnországi turnéra indulnak, Zágrábba utaznak.

Tagok:
Draskóczy Lídia - hegedű (2014-es táncház díjazott, a Zurgó Együttes alapító tagja, Tázló együttes)
Gábos Barna - bambusz-és fa fuvolák, vokál (a Peca Zenekar frontembere)
Gulyás Anna - ének, baglama
Keresztes Nagy Árpád - ének, koboz, furulya, duda
Ölvedi Gábor - ütőhangszerek, vokál
Vajdovich Árpád - nagybőgő, vokál (Kistehén, KissErzsi, Meszecsinka)
Petz Bálint - gitár (Elsa Valle, Omar Bashir zenekara)
Alex Torres - gitár, vokál (Perú)


Hozzászólások