Zenekar

The Moog



Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Megalakulása: 2004



A zenekar 2004 elején alakult, magját egy gimnáziumi formáció képezi a mai napig. A The Moog (illetve akkoriban még Moog) a 2004-es No Future fesztivál keretében adta első komolyabb koncertjét, melyet a szervező Wan2 magazin is figyelemmel kísért. Ennek köszönhetően az együttes rövidesen szerepelt a magazin hasábjain és a jól sikerült koncertet követően készült interjút a Magyar Televízió is leadta az M2-n.

A fesztivált követően a zenekar egyre több meghívást kapott, Budapesten szinte minden fontosabb helyszínen fellépett, gyakran külföldi zenekarokkal. A The Moog többek között játszott együtt a spanyol Tokyo Sex Destructionnel, az amerikai Stop It-tel és New Idea Society-vel, a máltai Beangrowersszel, valamint francia, lengyel, szlovák és osztrák zenekarokkal is. Jónéhány külföldi fellépést is sikerült összehozni 2004 és 2005 során, így Krakkóban, Bécsben és Pozsonyban is nagy sikerrel lépett fel a zenekar.

2005 októberében többszáz jelentkező közül a The Moog bejutott az ABC elnevezésu osztrák-magyar tehetségkutató tízes döntőjébe. Ekkortájt készült el a zenekar első, 3 számot tartalmazó anyaga is, a Clambake EP, amely Elvis Presley egyetlen megbukott filmjétol kölcsönözte címét.

A 2006-os esztendő jó része is a koncertezéssel telt, a tucatnyi fővárosi fellépés mellett a The Moog eljutott néhány fontosabb vidéki nagyvárosba is. Nyáron természetesen felléptek a Sziget fesztiválon és nekiláttak első nagylemezük felvételeinek is. Az anyag, melyet Budapesten rögzített a zenekar már egy új, amerikai kapcsolat gyümölcse, hiszen a The Moog 2006 májusában lemezszerződést kapott a MuSick Records nevű Los Angeles-i cégtől. A 10 számos nagylemez keverési munkálatait - szintén amerikai kiadójuknak köszönhetően - Seattleben végezte a legendás Jack Endino, aki korábban a Therapy, a Soundgarden vagy Bruce Dickinson lemezein is dolgozott, ám komoly hírnévre elsosőrban az 1989-es elso Nirvana albummal tett szert. Az Electro Kitty stúdió sokat látott falai között a zenekar két tagja is részt vett a dalok végső formába öntésében. Az album masztering munkálatai is Amerikában készültek, a Los Angeles-i DigiPrep stúdióban.

A MuSick Records 2007 áprilisában dobta piacra Amerikában a The Moog albumát, mely természetesen itthon és Európában is megjelent.

Az együttes első, hat hetes amerikai turnéján összesen körülbelül 30 koncertet adott. Többek között a texasi Austin városában, ahol minden évben megrendezik a South By South West elnevezésű 4 napos rendezvénysorozatot, amelyen összesen több, mint ezer zenekar lép színpadra. A The Moog az első magyar együttes, akik felléphetnek majd ezen az igen fontos szakmai fesztiválon, melyre húszezernél is több zenekar közül kerültek kiválasztásra.



Tagok:

Szabó Tamás - ének, billentyű

Szabó Csaba - basszus

György Miguel - gitár

Bajor Ádám - gitár

Dorozsmai Gergő - dob, csörgő



Lemezek:

Sold For Tomorrow (2007)

Razzmatazz Orfeum (2009)

Hozzászólások