Zenekar

Wrekmeister Harmonies



Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A különös, öntörvényű zenész-zeneszerző, JR Robinson által alapított Wrekmeister Harmonies az utóbbi idők egyik leginkább nagyszabású zenei-színházi vállalkozása. A két alaptaggal felálló, és rengeteg vendégművészt megmozgató produkció célja eredetileg az volt, hogy sajátos, egyszerre komor és nagyívű zenéjét kivigye a koncerttermek világából a nyilvános terekbe: múzeumokba, mauzóleumokba és egyéb különlegeges helyszínekre. Erre utal első lemezének címe is: Recordings Made in Public Spaces (azaz Köztéri felvételek).



JR Robinson súlyos, mélyre hangolt drone-ból, metálból, posztrockból, kortárs zenéből gyúr össze egészen egyedülálló, csak rá jellemző elegyet. Ebbe a fantasztikusan tág tereket alakító zenébe ragyogóan illeszkedik a rengeteg közreműködő: az A38-on többször is fellépett Einstürzende Neubauten-alapító Alexander Hacke, a hajón szintén többször játszó Ken Vandermark, az A38-ra szintén decemberben érkező Marissa Nadler, vagy az elképesztő gitáros, Ryley Walker.



A Wrekmeister Harmonies legújabb projektje egy nem mindennapi lemez. A szeptemberben megjelent Light Falls Primo Levi önéletrajzi munkatábor-regényén, a Mi az ember?-en alapul. Levi kíméletlen szikársággal ragadja meg azt az észrevehetetlen folyamatot, ahogy az embertelenség eluralkodik. "Zenében próbáltam megfogni a lassú, szörnyű változást. Ahogy a belefeledkezel a naplementébe, aztán egyszer csak felnézel, és vaksötét van" - mondja Robinson. És a lemez súlyos, mantraszerű, repetitív témái, egymásba folyó drone-jai valóban elemi erővel ragadják meg ezt. Mindezt erőteljesne egészíti ki a Rudimentary Peni-alapító zenész-képzőművész, Nick Blinko jellegzetesen komor, art brut-be hajló borítóterve.



Budapesten, 2016-ban, a Godspeed You! Black Emperor tagjaival léptek fel.



A zenekar tagjai

JR Robinson: gitár, ének

Esther Shaw: billentyűsök, hegedű

Sophie Trudeau: billentyűsök

Thierry Amar: basszusgitár

Timothy Herzog: dob



Lemezek

Recordings Made in Public Spaces Vol.1, 2009

You've Always meant So Much to Me, 2013

Then It All Came Down, 2014

Noght of Your Ascension, 2015

Light Falls, 2016

Hozzászólások