Keddi vegyes

Mi kiválogattuk. A ti dolgotok, hogy megnézzétek, meghallgassátok. Jó szórakozást!

Az ABC küldetés

Pesti Magyar Színház - Sinkovits Imre Színpad, május 17., 09:00, 10:15, 11:30

Kalandra fel, vár rád az ABC küldetés. Hajózd át a nyílt óceánt a magánhangzók megmentéséért, fedezd fel a titkos szigetet, ahol a mássalhangzók partot értek, vágj keresztül a vad dzsungelen és engeszteld ki a sértődött y-t, de vigyázz, a szókalózok lesben állnak és zsákmányra vadásznak. A küldetés végére igazi hősi diadalokkal és megannyi új ismerettel gazdagodhatsz.

 

Egy kupac kufli

Kolibri Fészek, május 17., 10:30

Az előadás során a kufli-mesékből jól ismert Lábascsiga és Varázsgomba kalauzolnak minket végig Dániel András különleges világú és humorú kufli-univerzumán. Az Egy kupac kufli szórakozás az egész családnak, a legkisebbektől egészen a legnagyobbakig, sok-sok kalanddal, és a Lóci játszik zenekarból ismert Csorba Lóránt játékos, táncba hívó zenéjével.

 

Az ember tragédiája

Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház - Színházterem, május 17., 15:00

Madách Imre nagylélegzetű drámai költeménye a gimnazisták kötelező olvasmánya. A Kolibri Színház előadása nem csak őket, de a kicsivel fiatalabbakat és az idősebbeket is megszólítja. Az alkotók a szöveg hiteles tolmácsolása mellett arra törekszenek, hogy az újszerű színpadi megoldások, a digitális látványvilág és az interaktivitás révén minden korosztály maradandó élménnyel gazdagodjon, megtalálja a mű számára legfontosabb üzenetét.

 

Szemethy Orsi: A sikoltó

Magvető Café, május 17., 17:00

Az öreg grófnő kirepül az ablakon, egy fiatal férfi kutyává változik, különös lidércfények jelennek meg és rémisztő sikoltás hallatszik éjszaka a rakétasiló mellett. Sellők születnek, életre kel egy bábu, Lilith pénztárosnőként bukkan fel, a White Rabbit Rolls frontembere pedig mindenszentekkor a temetőben varázsolja el a falu lakóit. Megtörténhetett és megtörténhet ma is, többnyire észrevétlenül, valahol Magyarországon.

 

Fonó Session: Vonós örömzene

Fonó Budai Zeneház, május 17., 18:00

A Fonó Session sorozat kötetlen közösségi örömzenélésre ad lehetőséget hétköznap esténként. Kezdő és haladó zenészek, zenekedvelők, érdeklődők egyaránt csatlakozhatnak hangszerrel vagy a nélkül.

 

Genius Loci - A francia klasszicizmus és romantika világa

Klebelsberg Kultúrkúria, május 17., 18:00

A XVIII. század végén megszülető klasszicizmus ideája az ókori művészet volt. Ez az új irányzat Párizs építészetében is jelen volt, és maradandó alkotások őrzik az emlékét. Ludmann Mihály művészettörténész előadása.

 

Mai Dal - Kreatív dalszövegírás - Lovasi András

K11 Művészeti és Kulturális Központ, május 17., 18:00

Dalszövegíró mesterkurzus a legjobb mai magyar szövegírókkal. Ez alkalommal Lovasi András lesz segítségetekre.

 

A művészet templomai – Monet és vízililiomai: A víz és a fény bűvkörében - VÁRkert Mozi

Várkert Bazár, május 17., 18:00

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat mai epizódja betekintést nyújt az impresszionizmus géniuszának világába, Ross King Dühödt ámulat – Claude Monet és a Vízililiomok című bestsellere nyomán. Az író – aki szakértőként is megszólal a filmben – ebben a könyvében levelek és visszaemlékezések alapján ábrázolja a legendás festő portréját, és meséli el legemlékezetesebb művészi vállalkozásának történetét.

 

Káli holtak

Kamra, május 17., 18:00

Csáky Alex a budapesti Füst Milán Színház ifjú titánja, fiatal kora ellenére nemzedékének egyik vezető színésze. Versengenek érte a rendezők, rajong érte a közönség, ostromolják a nők. Alex pedig harapja az életet, a szerepeket, a sikereket. Ő Hamlet a színpadon és Botond a Káli holtak című zombiapokalipszis sorozat főszereplője.

 

Arcélek, útszélek - ARTmozi.galéria

Hegyvidék Galéria, május 17., 18:00

Az Arcélek, útszélek a filmművészetet megújító francia új hullám egyetlen női tagja, Agnès Varda és a francia fotós és street artist, JR szívmelengető utazását mutatja be a vidéki Franciaország tájain, és a hihetetlen, gyengéd barátságot, ami útjuk során kettejük között szövődött.

 

Mozi - Libanon felett az ég

Francia Intézet, március 17., 18:30

Az 1950-es években a fiatal Alice elhagyja Svájcot, és a napsütötte Libanonba utazik. Ott beleszeret Josephbe, egy különös karakterű asztrofizikusba, aki arról álmodik, hogy az első libanonit az űrbe küldje. Alice gyorsan megtalálja helyét a családjában. De néhány év boldog élet után a polgárháború betör a boldogságukba...

 

Oroszország háborúja Ukrajna ellen - Magyar objektíven keresztül

Budavári Városháza, május 17., 18:30

A kiállításon bemutatott fényképek olyan magyar újságírók és fotóriporterek dokumentumfotói, akik életüket kockáztatva Ukrajnába utaztak, hogy saját szemükkel lássák és bemutassák az orosz támadás pusztító következményeit. A két szerző Huszti István, a Telex és Vörös Szabolcs, a Válasz Online fotóriportere. Egymástól függetlenül jártak Ukrajnában, de ugyanazt a rombolást és szenvedést látták. Fényképeik bizonyítják, hogy az igazság egyetemes, és ezt nem lehet eltitkolni.

 

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: John Scofield Trio

Budapest Jazz Club, május 17., 19:00

2019 májusában dupla teltházas koncertet adott John Scofield a Budapest Jazz Clubban. Akkor Combo '66 nevű formációjával lépett fel, ezen az estén pedig a „Sco-féle" utánozhatatlan hangzást legautentikusabban megszólaltató triójával tér vissza, két szintén világklasszis zenésztársa kíséretében.

 

Töltés - koncert a Trafóért

Trafó, május 17., 19:00

Balszerencséjére a Trafó abban a Sberbankban tárolta az összes pénzeszközét, melynek a működését március közepén a háború következményeképpen felfüggesztették, a Trafót pedig elvágták forrásaitól.
Ahhoz, hogy folytathassák a működésüket, most minden eddiginél fontosabb számukra, hogy nyüzsögjön a ház - ezért május közepére összehívtak több olyan művészt, akinek sokat jelent a Trafó, hogy egy össznépi jammelés keretében veletek együtt futhassanak neki az idei évad utolsó heteinek.
A TÖLTÉS jótékonysági koncert: a jegybevétel teljes összegét arra fordítják, hogy tovább üzemelhessen a ház.

 

One way to Heaven

Müpa - Fesztivál Színház, május 17., 19:00

Túl a negyedik ikszen is kirobbanó formában van a hazai táncélet meghatározó vidéki műhelye, a Győri Balett. Az örökifjú csapatot 2020 óta vezető Velekei László legújabb alkotásában az ezredforduló utáni magyar könnyűzene talán legsikeresebb párosa, a Jamie Winchester és Hrutka Róbert alkotta duó fülbemászó dallamaihoz nyúlt inspirációért. A színpadon egy férfi élete elevenedik meg, körülötte pedig mindazok, akik értelemmel töltik meg az egyforma hétköznapokat: az útján őt kísérő nők.

 

Játék a kastélyban

Vígszínház, május 17., 19:00

Egy elegáns, olasz tengerparti kastélyba kis színházi csapat érkezik: két szövegíró és egy fiatal zeneszerző. Tervük, hogy bejelentik az itt vendégeskedő primadonnának régen várt operettjük elkészültét. Ám a művésznőt jobban leköti az idősödő híres színész, mint a neki szánt operett és az ifjú zeneszerző szerelmes rajongása.

 

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vez.: Kobajasi Kenicsiró, km.: Rohmann Ditta (gordonka)

Zeneakadémia, május 17., 19:30

Immár 45 éve koncertezik Magyarországon, számos hazai zenekarunkat vezényelte már, de a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara bizonyosan igen közel áll a japán karmesterlegenda, Kobajasi Kenicsiró szívéhez. Miért is ne állna, hiszen karrierjének kezdetén, amikor megnyerte a Magyar Rádió és Televízió karmesterversenyét, ezzel az együttessel dolgozott és nyűgözte le a közönséget éppúgy, mint a zsűrit.

 

Lukács Miklós Cimbiózis

Kobuci Kert, május 17., 20:00

A világ egyik legsokoldalúbb cimbalomművésze, Lukács Miklós és az általa vezetett Cimbiózis legújabb lemezanyagában megtalálható a jazz, de ott van benne a népzene úgy autentikus formájában, mint bartóki alakjában. A díszítésekben fellelhető a városi cigányzene, néhol a rockzene vulkanikus energiái is felbukkannak, s a kompozíciók logikájában, az összetett harmóniákban megbújik a teljes klasszikus hagyomány Bachtól Debussyn át Kurtágig.