sPORT

Alexia Putellas és Robert Lewandowski az év játékosa

Robert Lewandowski, a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München lengyel válogatott csatára nyerte az év játékosa címet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA), melyet hétfő este a zürichi gálán adtak át.

Amikor a FIFA kihírdette a 11 játékost tartalmazó listát, én egyértelműen a brazil-olasz Jorginho mellett tettem le a voksot, aki a Chelsea-vel Bajnokok Ligáját, majd a Squadra Azzurrával Európa-bajnokságot nyert.

A zseniális középpályás igazi vezéregyénisége volt mindkét csapatnak. Klubedzője, Thomas Tuchel szerint kétség sem férhet ahhoz, hogy Jorginho a világ legjobb középpályása.

Amikor a France Football Aranylabda szavazásán tavaly ismét Lionel Messi nyert, akkor derült ki először, hogy a szakíróknál nem csupán a teljesítmény számít. Bár az argentin szupersztár karrierje során először megnyerte a Copa Americát, ám klubszinten nem volt értékelhető eredménye. Ráadásul Messi mögött még Robert Lewandowski is megelőzte Jorginhót.

Fotó: Pedro Salado/Quality Sport Images/Getty Images

 

Sebaj, gondoltam, majd a szakemberek, edzők, szövetségi kapitányok meghozzák a jó döntést.

De nem így történt. A FIFA szűkített listájára már csak Robert Lewandowski, a hatszoros győztes argentin Lionel Messi (Paris Saint-Germain), valamint az egyiptomi Mohamed Salah (Liverpool).

Robert Lewandowski – aki az előző Bundesliga-szezonban 41-szer talált az ellenfelek hálójába, ezzel megjavította Gerd Müller megdönthetetlennek hitt rekordját és már a mostani idényben is 34 gólnál jár 27 tétmeccs után – pályafutása során másodszor érdemelte ki az elismerést, ugyanis a 2020-as esztendőben is őt látták a legjobbnak.

Fotó: Xavier Bonilla/NurPhoto via Getty Images

 

Szóval a világ labdarúgásainak szakemberei a TOP3-ba sem jutatták be a BL- és Eb-győztes Jorginhót. Mégis mit kellett volna még csinálnia 2021-ben?

Messi TOP3-mas helyezése teljesen érthetetlen

A magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya Szalai Ádám sorrendben Cristiano Ronaldóra, Robert Lewandowskira és Lionel Messire szavazott.

A szövetségi kapitány Marco Rossi sorrendje: 1. Robert Lewandowski, 2. Mohamed Salah, 3. Kylian Mbappé.

Szeli Mátyás a Nemzeti Sport újságírójánál Robert Lewandowski, Lionel Messi, Jorginho volt a sorrend.

Erik Lamela nyerte a Puskás Ferenc-díjat

A 29 esztendős futballista tavaly márciusban még a Tottenham Hotspur színeiben az ősi rivális Arsenal ellen szerzett felejthetetlen gólt: úgy lőtt a kapuba, hogy a támaszkodó jobb lábát hátulról keresztezve lőtte el bal lábbal a labdát, és még így is elég erőt tudott beleadni ahhoz, hogy a lövés védhetetlen legyen. Ezt a technikát rabonának hívják a futballban, és csak nagyon ritkán látni ilyen pazarul kivitelezve.

A 11 jelölt közül Erik Lamela mellett még a cseh Patrick Schick és az iráni Mehdi Taremi szerepelt a szűkített hármas listán.

A jelenleg már a Sevillában futballozó játékos az online interjúban elmondta, hogy nem különösebben gyakorolja ezt a típusú lövést annak ellenére, hogy már többször próbálkozott vele.

Az év legjobb férfi játékosa: Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München)
Az év legjobb női játékosa: Alexia Putellas (spanyol, FC Barcelona)
Az év férfi kapusa: Édouard Mendy (szenegáli, Chelsea)
Az év női kapusa: Christiane Endler (chilei, Olympique Lyon)
Az év edzője férfi csapatnál: Thomas Tuchel (német, Chelsea)
az év edzője női csapatnál: Emma Hayes (angol, Chelsea)
FIFA életműdíj: Christine Sinclair (kanadai, Portland Thorns)
FIFA különdíj: Cristiano Ronaldo (portugál, Juventus/Manchester United)
FIFA Fair Play-díj: dán válogatott, illetve orvosi és szakmai stábja
az év szurkolója: dán és finn szurkolók

FIFA FIFPRO, 2021 világválogatottja

  • Kapus: Gianluigi Donnarumma (AC Milan/Paris Saint-Germain)
  • Védők: David Alaba (FC Bayern München/Real Madrid CF), Leonardo Bonucci (Juventus FC), Rúben Dias (Manchester City FC)
  • Középpályások: Kevin De Bruyne (Manchester City FC), Jorginho (Chelsea FC), N’Golo Kanté (Chelsea FC)
  • Csatárok: Cristiano Ronaldo (Juventus FC/Manchester United FC), Erling Haaland (BV Borussia 09 Dortmund), Robert Lewandowski (FC Bayern München), Lionel Messi (FC Barcelona/Paris Saint-Germain)

Forrás: FIFA/MTI