sPORT

Barty jött, látott és visszavonult!

A csúcson kell abbahagyni szól a közhely, de azt azért nem láttuk jönni, hogy a világranglista vezető teniszezőnője minden előzmény nélkül visszavonul.

Ashleigh Barty egyéniben három Grand Slam-tornán diadalmaskodott: 2019-ben a párizsi Roland Garroson, tavaly Wimbledonban, idén pedig az Ausztrál Openen. Egyesben 15 versenyt nyert, párosban 12 tornán, köztük a 2018-as US Openen győzött, a három másik GS-viadalon finalista volt.

Ashleigh Barty / Forrás: Kelly Defina/Getty Images

 

Azt követően, hogy január 29-én Melbourne-ben diadalmaskodott az Ausztrál nyílt bajnokságon, már egyetlen versenyen sem szerepelt. Március elején közölte, hogy még nem pihente ki magát az Ausztrál Open óta, ezért kihagyja az Indian Wells-i és a jelenleg zajló Miami Opent is.

Visszavonulok a tenisztől. Nagyon hálás vagyok mindazért, amit a sportág adott nekem

közölte az Instagram-oldalára feltöltött videóban Ashleigh Barty, hozzátéve: a tenisztől megkapott minden álmot, és sok minden mást is, de tudja, most van itt a megfelelő idő, hogy lépjen, és más álmokat kergessen.

Ashleigh Barty / Forrás: Clive Brunskill/Getty Images

 

„Mindig is szeretni fogom a teniszt, hiszen eddig erről szólt az életem, de úgy gondolom, fontos, hogy az életemet ezentúl Ash Barty mint ember élvezhessem, és nem úgy, mint Ash Barty sportoló” – fogalmazott, megemlítve, hogy fizikailag már semmit sem tud hozzátenni ahhoz, amit eddig elért.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ash Barty (@ashbarty) által megosztott bejegyzés

 

Bármennyire is meglepő Barty hirtelen visszavonulása, a női teniszezők között nem egyedülálló dolog.

A belgák klasszisa Justin Henin is a világranglista éléről vonult vissza.

Henin négyszer nyert a Roland Garroson (2003, 2005, 2006, 2007), kétszer a US Openen (2003, 2007), egyszer az Ausztrál Openen (2004). Csak Wimbledonban nem sikerült győznie, pedig két döntőt is játszott (2001, 2006). Összesen 43 WTA-tornát nyert, kétszer megnyerte az évzáró világbajnokságot is. A 2004-es athéni olimpián egyéniben aranyérmet szerzett.

2008. május 14-én a sportvilág nagy meglepetésére bejelentette visszavonulását. Ő a legelső teniszező, aki világelsőként vonult vissza

Justine Henin 2008-ban /Forrás: Al Bello/Getty Images

 

Kim Clijster először 23 évesen vonult vissza, a szintén belga teniszezőnő háromszor győzött a US Openen (2005, 2009, 2010), egyszer az Ausztrál Openen (2011), s háromszor diadalmaskodott az év végi világbajnokságon (2002, 2003, 2010).

Szintén krónikusan elhúzódó sérüléseire hivatkozva jelentette be visszavonulását 2007. május 6-án. Több mint két évnyi kihagyás és első gyermeke 2008. februári megszületése után azonban visszatért a pályára, s két felvezető tornát követően 2009 szeptemberében óriási meglepetésre megnyerte a US Opent. Ezzel ő lett az első teniszezőnő, aki szabadkártyával és ranglistahelyezés nélkül győzött egy Grand Slam-tornán.

Martina Hingis krónikus bokasérülése miatt mindössze 23 éves volt, amikor 2003 februárjában bejelentette, hogy felhagy a tenisszel. Egyesben öt GS-tornát nyert: Ausztrál Open (1997, 1998, 1999), Wimbledon (1997), Us Open (1997). Csak a Roland Garroson nem tudott nyerni, 1997-ben a horvát Iva Majoli, míg két évvel később Steffi Graf győzte le a párizsi salakpályás GS-torna fináléjában.

Martina Hingis 1997-ben / Forrás: Franck Seguin/Corbis/VCG via Getty Images

 

Hingis összesen 209 hétig vezette a világranglistát. Három év múlva visszatért, de egyesben már nem tudta megközelíteni korábbi eredményeit

A napokban írtunk a sporttörténelem legnagyobb visszatérőiről. Ki tudja, lehet, hogy néhány év múlva Ashleigh Barty is feliratkozik közéjük…