sPORT

Gyulay Zsolt a MOB harmadik olimpiai bajnok elnöke

Sorrendben Schmitt Pál és Borkai Zsolt után Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság harmadik olimpiai bajnok elnöke. Egy vívó és egy tornász után egy kajakozón a sor.

Gyulay Zsolt a megválasztása után azt mondta: a médiaérdeklődést most nagyobbnak érzékeli, mint amikor olimpiát nyert Szöulban.

Az elmúlt hetek megterhelők voltak, de ilyenkor az embernek ki kell lépnie a komfortzónájából. Ugyanakkor ki kell emelnem, amit Hajdu Balázsnak is elmondtam, hogy nagyon jót tett az egész olimpiai mozgalomnak az, amilyen nemes versenyre késztettük egymást"

– nyilatkozta az új MOB-elnök.

A kajakozóként kétszeres olimpiai bajnok, hatszoros világbajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes sportvezető hozzátette, ha valaki egy ilyen pozícióba kerül, mint a MOB elnöki posztja, akkor megpróbálja abból a maximumot kihozni.

Gyulay Zsolt személyében egy tapasztalt cégvezető és egyben olimpiai bajnok került a szervezet élére.

Az sem mellékes, hogy a sportszövetségek vezetői is Gyulay mellé tették le a voksot, a korábban a MOB elnökségéből kikerülő társadalmi szervezetek képviselői is őt támogatták.

Egyértelmű, hogy egy jól működő olimpiai bizottságot szeretnék vezetni, ehhez az első lépés a pekingi téli olimpia után nekiállni az új alapszabálynak. Jelen pillanatban ugyanis egy csonka közgyűlése van a MOB-nak, hiányoznak többek között a klubok, a sporttudomány, vagy az Olimpiai Bajnokok Klubjának és a Sportegyesületek Országos Szövetségének képviselői. Úgy érzem, hogy őket nem lehet kihagyni, és a lefolytatott egyeztetések alapján erre nagy igény is van

– mondta Gyulay Zsolt, és jelezte, mindenképpen fel akarja keresni a jövőben Hajdu Balázst, akinek szerinte "nagyon jó és használható gondolatai" voltak.

Gyulay Zsolt 1964. szeptember 12-én született Vácon. Ifjú éveit a Dunakanyarban töltötte, Vaskuti István szavaival élve: a „kajaksport szilíciumvölgyében” ismerkedett meg a Dunával, a vízzel, a kajakozással. A Sztáron Sándor (ma Madách Imre) Gimnáziumban érettségizett 1982-ben, ezidőben a Váci Hajóban olyan kiválóságok mellett lapátolt, mint Dónusz Éva, vagy egy generációval korábban Hesz Mihály. A klubokat tekintve rövid, győri Rába ETO-s kitérő után a Honvédban és az MTK-ban érte el kiemelkedő sikereit.

Gyulay kétszeres olimpiai bajnok (1988) és kétszeres ezüstérmes (1992) K1 500 és K4 1000 m-en, hatszoros világbajnok K4 1000 méteren (1986, 1987, 1989, 1990 és 1991) és K4 1000 méteren (1989).

A sydney-i olimpia előtt egy évvel tette le a lapátot. Még az élsport mellett elvégezte a felsőfokú tanulmányait: előbb a Testnevelési Egyetemen szakedzőként, majd a Külkereskedelmi Főiskolán szakközgazdászként diplomázott.

Sportkarrierje utáni pályaívét az Aréna Magyarország marketingigazgatójaként kezdte 1996-ban. További jelentősebb állomásokként az Újpest FC ügyvezetője 2001-től, majd az OLLÉ Sportrendszer Kht. ügyvezetője. 2010 nyarától a Formula 1-es Magyar Nagydíjat is szervező Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Szöuli bajnokként 1989-ben bekerült a MOB első szabadon választott közgyűlésébe, még aktív versenyzőként tagja lett az etikai bizottságnak. 2009 és 2017 között tagja a MOB elnökségének, a londoni olimpiáig tartó első ciklusban a szervezet alelnöke volt.

Forrás: MOB, Borítókép: MOB / Szalmás Péter