sPORT

Tom Brady visszavonul, új legenda kerestetik

Hivatalosan is bejelentette visszavonulását Tom Brady, minden idők legsikeresebb irányítója. A hétvégi találgatásokat követően kedden a hétszeres bajnok klasszis is megerősítette, 22 szezont követően mond búcsút az amerikai futballnak.

Tom Brady-t a 2000-es NFL Draft hatodik körében, a 199. helyen választotta játékosának a New England Patriots. Második szezonjában nemcsak a rájátszást csípte el, hanem a Patriots csapatát bevezette a Super Bowlba, amit meg is nyert a bostoni gárda. Brady először nyerte el a finálé legértékesebb játékosának (MVP) járó trófeát.

Fotó: Kevin C. Cox/Getty Images

 

Thomas Edward Patrick Brady Jr. 1977. augusztus 3-án született San Franciscótól délre San Mateóban. Tom három lány után lett a család első fiú gyermeke. Édesapja ír származású, míg édesanyja német, norvég, lengyel és svéd felmenőkkel rendelkezett.

A kis Tom Bradynek a legendás Joe Montana volt a példaképe, aki négyszer nyert Super Bowlt a San Francisco 49ersszel. Tom a középiskolában kosárlabdázott és baseballozott is, ez utóbbi elég jól ment neki, 1995-ben részt is vett az MLB drafton. Brady nem írt alá senkihez és inkább az amerikai futballt választotta, pedig azt jósolták neki, hogy ő lehetne minden idők egyik legjobb elkapója.

Végül Tom Brady a University of Michiganhez írt alá, ám az első két évben Brian Greese mögött csak a cserepadot koptatta. Végül 1997-ben a Michigan Wolverines veretlenül lett bajnok és nyerte meg a Rose Bowlt. Brady egyetlen mérkőzésen sem volt kezdő.

Tom Brady, 2015; Forrás: Tom Pennington/Getty Images

 

Egy későbbi interjújában elárulta, hogy a számára két eredménytelen szezon után sportpszichológushoz fordult segítségért.

Edzőváltás után a következő két szezonban végig a pályán volt Brady, aki többször hátrányból hozta vissza csapatát a negyedik negyedben, így ragadt rá első beceneve a “Comeback Kid”.

A profik között Tom Brady a New England Patriotsnál rátalált a vezetőedző Bill Belichickre és olyan elkapókra, mint Ron Gronkowski, akivel Brady nyert három Super Bowl-t a Patriotsszal, majd végül együtt győztek tavaly a Tampa Bay Buccaneersszel is.

Tom Brady kivételes tehetségéről rengeteg adatsor ad bizonyítékot. Végül a 22 szezon alatt 316 alapszakasz mérkőzésen és 47 playoff találkozón lépett pályára.

Brady tíz Super Bowl-on vett részt, hétszer nyert, három döntőt elveszített. Háromszor volt a liga MVP-je, ötszörös Super Bowl MVP.

2007-ben a legjobb amerikai sportolónak választották, ő volt a második amerikai futballista, aki ezt a címet megkapta. Természetesen korábban, kétszer Joe Montana volt az év sportolója az Egyesült Államokban.

2005-ben és 2021-ben a Sport Illustrated az Év sportemberének (Sportsman of the Year) választotta.

Brady benne van abban a 13 illusztris irányító társaságában, akik dobtak 99 yardos TD-passzt. Ez a lehető leghosszabb dobás az amerikai futballban. 2011. szeptember 12-én a Miami Dolphins elleni mérkőzésen Wes Welker kapta el a 99 yardos dobást. Érdekesség, hogy abban az évben, december 24-én Eli Manningnek is sikerült ez a bravúr, aki a New York Giants–New York Jets mérkőzésen Victor Cruznak adott 99 yardos TD-passzt. Ám azóta ezt a bravúrt senki sem tudta megismételni.

Tom Brady az egyetlen olyan játékos, aki két különböző csapattal lett Super Bowl MVP és ő egyben a finálék legöregebb MVP-je is. Azt se felejtsük el, hogy az első három megnyert Super Bowl-ja után két finálét elbukott a NE Patriotsszal, így két győzelme között tíz év telt el.

Évek óta tartott a tippelés, hogy Brady meddig lesz még a pályán, ám ő mindig csak annyit mondott, hogy ameddig élvezi a játékot nem kíván visszavonulni.

Bár a címvédő Tampa Bay Buccaneersszel idén a főcsoport elődöntőben elbuktak Bradyék, ám ne felejtsük el, hogy a Los Angeles Rams elleni főcsoport elődöntőben is 3-27-ről egyenlített ki a Buccaneers, ám végül a Rams egy mezőnygóllal győzött.

Tom Brady lányával és feleségével, Gisele Bündchennel; Forrás: Kevin C. Cox/Getty Images

 

Most már tudjuk Tom Brady utolsó mérkőzésén kapott először sportszerűtlen viselkedésért büntetést. Előtte soha!

Ő volt a tökéletes sportoló mintaképe, aki ráadásul tökéletes családapa is. Brady elsőszülött gyermekének Bridget Moynahan színésznő az édesanyja. John Edward Thomas Moynahan 2007 augusztusában született.

Tom Brady két évvel később egy vakrandin ismerkedett meg Gisele Bündchen brazil top modellel, akivel 2009-ben Santa Monicában kötöttek házasságot. Két közös gyermekük van Benjamin Rein és Vivian Lake.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tom Brady (@tombrady) által megosztott bejegyzés

 

 

Tom Brady február elsején végül egy nagyon hosszú Instagram-posztban jelentette be visszavonulását és köszönte meg mindenkinek, edzőnek, trénernek, fizioterapeutának, Buck tulajdonos Glazer családnak és természetesen a családjának az eddigi támogatást.

Amin viszont nagyon meglepődtek Bostonban, hogy Brady egyetlen sort sem írt a New Englad Patriotsról, sem Bill Belichickről, sem a Pats tulajdonos Robert Kraftról.

Ahogyan Tom fogalmazott, izgatottan várja, mit hoz majd a jövő. Elsősorban beindított vállalkozásaira szeretne koncentrálni.

Tom Brady 2004-ben meglepetés vendég volt George W. Bush évértékelő beszédén a Capitoliumban. Brady később elárulta, hogy jó barátja Donald Trump, akit támogatott az elnökválasztási kampányban és meg is ígérte, hogy rá fog szavazni. Ám, amikor Gisele Bündchent is megkérdezték, hogy ők most akkor Turmp támogatói, akkor a brazil modell nemmel válaszolt.

Később Brady úgy nyilatkozott, hogy feleségével megbeszélték ők nem folynak bele a politikába, amit jó döntésnek nevezett. Sőt, Tom Brady 2017-ben el sem ment a Fehér Házba, amikor Trump fogadta a Super Bowl győztes New England Patriots csapatát.

Az NFL idei rájátszása óriási mérkőzéseket hozott, a főcsoport elődöntőkben három találkozó is utolsó másodpercekben lőtt mezőnygóllal ért véget.

Az AFC döntőjében a Kansas City Chiefs zsinórban másodszor kényszerült hosszabbításra, amit végül a pénzfeldobást megnyerő Cincinnatti Bengals nyert meg stílusosan egy mezőnygóllal. Így a címvédő Buccaneers után a tavalyi döntős KC Chiefs is elbukott.

A Bengals két évvel ezelőtt 1/1-esként draftolta az irányító Joe Burrow-t, akivel az első szezonban csak négy győzelmet szereztek. Burrow 2019-ben a Louisiana State University (LSU) csapatával zsinórban 15 megnyert mérkőzéssel lett egyetemi bajnok. Most pedig 29 NFL mérkőzéssel a háta mögött karrierje első Super Bowljára készül.

A Cincinnati Bengals korábban kétszer jutott be a Super Bowlba, ám mindkétszer kikaptak a San Francisco 49erstől.

Az NFC döntőjében idén a két kaliforniai gárda összecsapásából a Los Angeles Rams került ki győztesen. Pedig három negyed után a vendég San Fransico 49ers 17-7-re vezetett az LA Rams ellen. A záró negyedben azonban előbb Matthew Stafford adott TD-passzt Cooper Kuppnak, majd Matt Gay két mezőnygóljával megfordította a mérkőzést a Rams.

Így a tavalyi Super Bowlhoz hasonlóan – amikor a Tampa Bay Buccaneers játszott hazai pályán –, idén a Los Angeles Rams nyerhet hazai közönség előtt az inglewoodi SoFi Stadiumban február 13-án.