7 ok, amiért érdemes benézni a Paloznaki Jazzpiknikre

Egyre több a hangulatos vidéki fesztivál, amik mesébe illő tájakat töltenek meg zenével, társasággal és élettel. A Paloznaki Jazzpiknik hét évvel ezelőtt egy kis udvari dzsemboriként indult, hogy mára négyhelyszínes fesztivállá nője ki magát.

1. Paloznak nincs közvetlenül a Balaton partján, ezért talán kevesebben járnak erre, pedig egy csodálatosan szép és hangulatos kis falu, ahol az új házak is a hagyományok tiszteletben tartásával készülnek, így egymást érik a fehérre meszelt, nádtetős házikók. Mivel boros településről beszélünk, akad több szépséges pincesor és mesés kilátás a Balatonra.

 

A post shared by @diepanni on

 

2. Nem mindig könnyű minőségi élő zenét elcsípni a Balatonnál, a Paloznaki Jazzpikniken azok találják meg a számításukat, akik a jazz, a soul és a funk szavak hallatán már lázba jönnek, esetleg még Geszti Péter neve is vonzerőként hat rájuk. Idén a Grammy-díjas SOUL II SOUL, Jamie Cullum Golden Globe-díjas sztárzongorista, az Electro Deluxe, a Kraak & Smaak Live Band és a Geszti+Jazz+Az+Lányok produkció lép fel az észak-balatoni kisfesztiválon, ami nem is olyan kicsi, hiszen összesen négy helyszínen játszik közel negyven fellépő.

 



3. A Jazzpiknik házigazdája a Homola pincészet, akik három éve nyitották meg panorámás borteraszukat, és ezzel pillanatok alatt az Instagram-feedek visszatérő sztárjává váltak. Szintén a Homola-birodalom része a Sáfránkert vendéglő, ami a gasztronómiai újhullámot képviseli egyszerű, vidékies tálalásban.

 

A post shared by Akos Kamocsay (@ezerjo) on



4. Ha van fesztivál, ahol biztosan jó a bor, akkor itt, a Balatonfüred és Csopak környéki borvidék egyik legszebb településén biztosan. A borkínálatban elsősorban a házigazda Homola pincészet borai jelennek meg, de más, környékbeli pincészetekről is kóstolhatunk borokat, és Aperol Spritzezni is lehet.

 

A post shared by Dorka (@szidorka) on

 

5. Az italkínálat mellett az ételfelhozatal is bőséges lesz, a hazai gasztrokörök olyan ismert szereplői lesznek jelen, mint a Céltorony BBQ, az á Table!, a Lilipop Cukrászda, a Cupákos, a Paneer és még sokan mások. Szintén ott lesz a népszerű Arácsi Cukrászda Balatonfüredről és a Tekeresvölgyi Sajtműhely.


A post shared by Bertalan Soos (@soosbertalan) on

 

6. A szervezők nemcsak a felnőttekre gondoltak, a gyerekeket interaktív kiállítással és játszóházzal várják, és 14 éves kor alatt ingyenes a belépés. Így családilag ismerkedhetünk játékos formában különféle természeti jelenségekkel, oldhatunk meg logikai és ügyességi játékokat, játszhatunk Camera Obscurával, zsonglőreszközökkel, társasjátékokkal, a legkisebbeket pedig külön fejlesztősarok várja.

 



7. Hogy az autótömeget viszonylag féken tartsák, a fesztiválhelyszínek között idén is TukTukok közlekednek, és aki vezetés helyett fröccsözgetne, az fesztiválos buszokkal térhet haza a környező településekre. Egyébként biciklivel majdnem végig bicikliúton lehet megközelíteni Paloznakot a Balaton irányából, és a 15 perc sétára található Csopakról vonatok járnak Budapestre.