10+1 családi program farsangra

Összegyűjtöttük nektek a legjobb farsangolós, beöltözős, táncolós programokat, hogy gyorsabban teljen a tél vége.

Mackófarsang

Fővárosi Állat- és Növénykert - január 30. - február 2., 9.00 - 16.00

A négynapos Mackófarsang ismeretterjesztő és szórakoztató programokkal vár benneteket, olyan esemény, amit egyetlen állatbarát sem hagyhatja ki. Készíthettek álarcokat, bábokat, részt vehettek karneváli arcfestésen, valamint érdekes állattörténeteket is hallgathattok.
A jelmezben vagy mackóval érkező 14 éven aluli gyermekeknek a belépés 200 Ft/fő!

Farsangoló családi délután

Klebelsberg Kultúrkúria - február 1., 15.00 - 18.00

Vízkereszttől Húshagyó keddig tart a mulatságok, bolondozások, álarcos, maskarás bálok időszaka. A családi délutánon megnézhetitel a Kelekótya haramiák című előadást, melyből még az is kiderülhet, hogy a rettenetes rablók nem is olyan rettenetesek... A bábjátékot követően Kolompos mulatság és Kézműves játszóház lesz.

...mesÉLJÜK a farsangot! - családi mesedélelőtt

Magyar Mesemúzeum - február 8., 11.00

"A farsang zajos mulatozás, tréfacsinálás, bolondozás, eszem-iszom, a tánc, a lakoma, a szerelem, a dal időszaka, valódi örömünnep, különleges átlényegülés. Akkor jó, ha a gyerek és a felnőtt „kibújhat a saját bőréből, ha más lehet, tökéletesen más, mint aki a valóságban. ...néhány óráig azt játszhatja, hogy megváltozott, elvarázsolták, idegen és ismeretlen lett hirtelen." A családi mesedélelőttön a Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely mesélői fogják mesÉLNI a farsangot.

Minimax Gyerekhajó - Farsangi buli az Apacuka mini-formációval

MAHART 2-es kikötő, Batthyányi tér - február 9., 10.00 - 12.00

A Minimax Gyerekhajó farsangi bulija színes programokkal, Apacuka koncerttel, rengeteg játékkal és nyereményekkel vár benneteket. Ezen a napon felejtsétek el, hogy kik vagytok! Inkább azon törjétek a buksitokat, hogy kik lehettek! A hercegnőktől és tündérektől kezdve, a mesebeli lényeken és állatokon keresztül, egészen a rendőrökig és szerelőkig nagy szeretettel várják a jelmezek változatos skáláját. Ne feledkezzetek meg szüleitekről sem, Anyu és Apu is biztos szeretne, egy napra valaki mássá válni. A családos jelmezesek a jelmezversenyen ajándékot kapnak!

Farsangi vigalom

Müpa - február 10., 11.00

„Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál...” A dalt mindenki tudja folytatni, a Farsangi vigalomnak pedig az a célja, hogy szórakoztató háttértudást adjon a legkisebbeknek a farsangi időszak történetéről, szokásairól, jelentőségéről a népi kultúrában. Tanulni csak a legjobbaktól érdemes: a program rendezője és műsorvezetője a hazai néptáncos világ legendás alakja, Farkas Zoltán „Batyu”, akinek gondolatait ez alkalommal többek között ének- és mesemondó, no meg ifjú néptáncosok teszik teljessé.

Családi farsang: gyerekkoncertek, kézműves foglalkozások

Fonó Budai Zeneház - február 15., 15.00 - 18.00

"Ki látott már olyan csudát, hogy a legények kendőt kötnek, a leányok kalapot vesznek? Ki látott már táncoló kecskét? Farsang idején bármi megtörténhet, még az is, hogy a lusta lányok táncra perdülnek, a vénlányok énekére legények potyognak az égből! Aki nem hiszi, jöjjön velünk farsangolni!" A BahHorKa Társulat előadása mellett farsangi álackészítéssel és Paár Julcsi Kerekedő farsang című koncertjével is várnak benneteket.

Rutkai Bori Banda: Rizibizi Mesefarsang

Puskin mozi - február 16., 10.00

A Rutkai Bori Banda legtáncosabb dala a címadója a zenekar jelmezes, farsangi mulatságának. Rizibizi néni eperszínű sztreccsbekecsben pompázik, Rizibizi bácsi lézerblézerben táncikál, az Űrdöngölők az orrukat nyomogatva változtatják a színüket és a maskarájukat, egérlányok ropis zacskó szoknyában pörögnek, kukutyini királyfik és királylányok fagyiszínű kelmékben és titokzatos álarcokban jelennek meg az elvarázsolt diszkóban. Öltözzetek be ti is kedvenc mesefigurátoknak, rengeteg jelmezötletet meríthettek a zenekar eddig megjelent CD- és mesekönyveinek dalaiból.

"Növünk együtt" Integrált családi nap - Farsangi szörnyszelídítés és fiesta

Petőfi Irodalmi Múzeum - február 23., 10.00 - 12.00

"Amikor már a hóban sem gyönyörködünk olyan átszellemült, odaadó lelkesedéssel, s egyre macerásabbnak tűnik, hogy a téli ruhák sokaságát magunkra húzkodjuk, ideje egy kicsit lazítani és eljátszani a gondolattal, hogyan is lehetne a tél egyre szürkébb és lomposabb szörnyeit megszelídíteni és tavaszba fordítani.
Játszunk együtt, készítünk majd zsebszörnyet, hogy pompásan telhessenek a hideg évszak utolsó napjai."
A program ingyenes, de előzetes regisztrációt igényel!

Farkasházi Réka és a Tintanyúl: Mi a te jelmezed? - Farsangi koncert

Hatszín Teátrum - február 29., 11.00

Szökőnapon farsangi bulira hívja a családokat a kétszeres Fonogram-díjas Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar. Kedvenc dalaikból válogatnak erre az alkalomra, felcsendülnek a nagy Tintanyúl-slágerek mellett az új Életmesék-album kedvenc dalai is. A farsang alkalmából meglepetéssel várnak minden kisgyermeket, a jelmezben érkezők pedig tombolán vehetnek részt, ahol szuper családi élményajándékot nyerhettek.

Bíró Eszter: Az Időmanó farsangja

Várkert Bazár - március 7., 15.30 és 18.00

"Miért baj, hogy az Időmanó ügyetlensége folytán összetörik a különleges világóra? Mert emiatt az időjárás, az évszakok, és a hét napjai is összekuszálódnak! Meg kell találni a szerkezet elgurult darabjait, hogy helyreálljon az idő.
Az előadás során bejárunk egy utat, beülünk az Idő-folyón a Perc-hajóba, lemegyünk a föld alá, a vízben úszunk, szállunk az égen, hogy megkeressük az óra darabjait. Hogy merre induljunk az Idő-folyón? Hogy mért nem akar farsangkor jelmezbe bújni a fánkevő pocok? Kiderül az előadás végére – sok dal és interaktív játék segítségével – és összeáll, újra ketyeg az óra!"
A Rendezvényterem aulájában 14 és 18 óra között a kézműves foglalkozásokon a gyerekek farsangi jelmezeket és kiegészítőket készíthetnek - farsangi álarcot, busó maszkot.

+1 Busójárás

Mohács, városszerte - február 20. - február 25.

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. A télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnep éppúgy rokonságot mutat a riói és a velencei karnevállal, mint az afrikai népek szokásaival. Borzas busóbundákat öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel, öles kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot és várják a tavaszt. A telet idén várhatóan 800 busó és további 200 maskarás búcsúztatja majd.