A legjobb családi programok hétvégére

Ezen a hétvégén A varázslatos világűr című kiállítás nyitóhétvégéjével, a Friss Hús gyerekfilmjeivel, Terepasztalok Éjszakájával, Terrarisztikai és Akvarisztikai Börzével és Dumbó történetével várnak benneteket.

Március 29., péntek

Dumbó

Március 28-tól a mozikban

Max Medici cirkuszigazgató a korábbi csillag, Holt Farrier és gyermekei segítségét veszi igénybe egy újszülött elefánt gondozásához, amit túlméretezett fülei nevetség tárgyává tesznek az egyébként is küszködő cirkuszban. Ám mikor felfedezik, hogy Dumbó képes repülni, a cirkusz élete hihetetlen fordulatot vesz, magára irányítva a meggyőző üzletember, V.A. Vandevere figyelmét is, aki varázslatos vastagbőrűeket gyűjt új, eddig sosem látott szórakoztatóműsorához.
12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Március 30., szombat

A varázslatos világűr - Csillagközi kaland

Magyar Mezőgazdasági Múzeum - március 30. - május 26., 10.00 - 17.00

Vajon mit rejt a világűr? Titokzatos talány vagy ismeretlen veszély vár a galaxis mélyén? Aki elég bátor ahhoz, hogy űrkalandornak álljon, felfedezheti az univerzum legvarázslatosabb jelenségeit! A Vajdahunyadvárban nyíló kiállítás és játék képzeletbeli űrutazásra, csillagközi kalandra hív benneteket! A játék során bebarangolhatjátok a Naprendszert, sőt, elmerészkedhettek a Tejúton is túlra, miközben furfangos feladványok és kozmikus kihívások teszik próbára a bátorságotokat, a tudásotokat és az érzékeiteket.

Szép kertek

Szépművészeti Múzeum - március 30., 10.00 - 13.00

Bár a kertek a képeken általában háttérben vannak, a múzeumpedagógusok segítségével most előtérbe kerülnek. A felnőttek a természet művészeti ábrázolásával ismerkednek, miközben a gyerekek játékosan fedezik fel az ébredő tavaszt. A Román Csarnok aranyalmafáinak árnyékában társas- és nyomozós játékok nyújtanak az egész családnak közös szórakozást.

Vannak-e nálatok állatok? - Családi alkotóműhely a Ráth-villában

Ráth György-villa - március 30., 10.00 - 16.00

A március 30-i családi napon már a húsvétra is hangolódhattok! A kézműves foglalkozás során ujjbábokat, kincsesládát, kollázst és homokképet is készíthettek.

Pinokkió

Hatszín Teátrum - március 30., 10.00

"Egy társra lenne szükséged Dzsepetto, aki gondoskodik rólad akkor, amikor már annyira öreg leszel, hogy valaki segítségére szorulsz, akivel beszélgethetsz, akinek elmondhatod örömödet és bánatodat. Valaki, akit szeretsz és aki viszont szeret!" - így biztatja a Tündér Dzsepetto mestert aki megfogadja a jótanácsot és farag magának egy fabábot. Pinokkiónak nevezi el. Nem is sejti, hogy csupa jószándékból mennyi borsot tör majd az orra alá.

Legkisebbek mozija: Süsü, a sárkány kalandjai

Puskin mozi - március 30., 10.00

Süsü, a sárkány igencsak eltér szokványos társaitól, hiszen csak egy feje van. A többi társával ellentétben nem várakat ostromol, hogy a vár bevétele után királylányokat raboljon magának. Inkább lepkéket kerget, és arról ábrándozik, milyen jó volna rózsabimbónak lenni, mert úgy legalább rászállnának a gyönyörűségesebbnél gyönyörűbb pillangók. Szelídségével belopja magát az emberek szívébe. Szülei kitagadják az egyfejű jóságos Süsüt, aki vándorlása során találkozik a királyfival, aki megsajnálja és hazaviszi.
Korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető!

Gabonakaland - avagy mit ettél reggelire?

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár - március 30., 10.00 és 11.00

Egy foglalkozás, ahol a kenyérkészítés és gabonatermesztés történetét és hagyományos módjait ismerhetitek meg. Bemutatjuk a kenyérsütéshez kapcsolódó főbb munkafolyamatokat és fontosabb népszokásokat. Beszélgethettek arról is, hogy régen milyen fáradságos munka volt a mindennapi kenyér megteremtése, ellentétben mai rutinjainkkal, életvezetésünkkel, valamint szó lesz az egészséges táplálkozásról is. Lehetőségetek lesz kipróbálni a kézi őrlővel végzett búzaőrlést is!

Tavaszkereső Csipikével és Tipetupával

Szamóca Kiskertész Tanoda - március 30., 10.00 és 11.15

Keressétek meg a tavasz első jeleit, a korai hagymásokat, korán nyíló gyümölcsfákat, és ültethettek is egy virágot. A Mesehősök növényei program célja, hogy közelebb hozza a gyerekeket a természethez. Játékosan, észrevétlenül tanulhattok a növényekről és az élővilágról tapasztalás útján.

Családi Délelőtt - Gömbkészítési kísérletek

Ludwig Múzeum - március 30., 10.30 - 12.30

Egészen kicsi korunktól kezdve ismerkedünk a szabályos formákkal, síkidomokkal és térbeli testekkel. Az építőkockától kezdve a különböző formaegyeztető játékokon át, majd az iskolába jutva, felsőbb osztályokban elkezdjük megszerkeszteni őket. Az életünk folyamán majd' mindig tökéletes síkidomokként vagy testekként gondolunk rájuk. Most viszont kísérletezni fogtok, és Csörgő Attila Hogyan szerkesszünk narancsot? című munkája kapcsán a legtökéletesebb test, a gömb vagy a gömbhöz közelítő idom elkészítésére tehettek kísérletet. Talán ráébredhettek arra is, hogy a geometria bármennyire szabályokhoz kötött, mégis rengeteg kreativitás rejlik benne, és új nézőpontú ötleteket hozhat ki belőletek is...

Friss Hús Kids

Toldi mozi - március 30. és március 31., 11.00

2019 márciusában hetedik alkalommal rendezik meg a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált. A szervezők idén is gondoltak a legkisebbekre, ők sem maradnak ki a rövidfilmes élményekből: a Friss Hús Kids tíz gyerekfilmmel várja az óvodás-kisiskolás korosztályt. Többek között megnézhettek egy-egy részt A kockásfülű nyúl, a Boxi, a Hajótöröttek, a Kuflik, Szupermalac és Űrpatkány, vagy épp Kippkopp kalandjaiból.
3 éven aluliak számára nem ajánlott!

Zenél a világ! - Az andoki indiánok zenéi és hangszerei

Müpa - március 30., 11.00

A sorozat főszereplői a zene "szerszámai" - a hangszerek. Velük ismerkedhettek meg az autentikus élőzene által, az azt megszólaltató szakértő muzsikusok segítségével. Különböző földrészek népi eredetű zenéjével és ritkán látható hangszereivel találkozhattok a szombat délelőtti koncerteken és az azokat követő hangszerbemutatókon.

Hiú(z) ábrándok - Az Év emlőse: a hiúz

Magyar Természettudományi Múzeum - március 30., 11.00 - 16.00

Nálunk Magyarországon is él, az Északi-középhegységben, ám ez mindössze 15-20 példányt jelent. A hiúz ragaszkodik a zavartalan, sűrű és idős erdőkhöz, onnan önszántából nem teszi ki a mancsát. A hiúz ugyanis szigorúan területtartó és magányosan él, kerüli az ember lakta területeket. Az Év emlőse: a hiúz programsorozat ingyenes nyitórendezvényén most jobban megismerhetitek ezt a nemes ragadozót!

Terepasztalok Éjszakája

Miniversum - március 30., 18.00 - 21.00

Március 30-án meghosszabbított nyitvatartással várnak benneteket a Miniversumba. 18 óra után félóránként leszáll az éj a minivilágra és több mint 10.000 apró fényforrás – az épületek belső világítása, a köztéri lámpák valamint a járművek fénye – gondoskodik egyszerre a mesebeli hangulatról. Ne hagyjátok ki ezt a feledhetetlen élményt!

Március 31., vasárnap

Terra-Akva Terrarisztikai és Akvarisztikai Börze

Groupama Aréna - március 31., 10.00 - 16.00

A börze nem csak a nézelődésre, vásárlásra ad lehetőséget, hanem, hogy első kézből kaphassatok szakszerű információt a kiszemelt kisállatokról az őket legjobban ismerő tenyésztőktől a tartásukat, gondozásukat illetően. A pókok, kígyók, eleségállatok, békák, hüllők és kétéltűek mellett vadászgörények, sünik, díszhalak, teknősök, csigák, apró rágcsálók és még sok más is vár benneteket.

Mesés madarak, madaras zenék

Duna Palota - március 31., 10.30

A zenetudomány szerint lehetséges, hogy az emberek a madaraktól tanultak meg zenélni, énekelni, de a szárnyas lények egyúttal különböző üzenetek hordozói is. Pl. a szarka az éberség, a fecsegés és a tolvajlás, míg a fecske a tavasz hírnökeként ismert és sok helyen az újjászületés szimbólumaként tisztelik. Kovács Zoltán kortárs magyar zeneszerző az ifjúság számára írt művében a főszereplő a kócsag, amely a tisztaság, a büszkeség és a nemesség szimbóluma.

Vadlesen a Terézvárosban

Andrássy út - március 31., 10.30

Vadregényes sétánkon a terézvárosi állatok és más furcsa lények nyomába eredünk – igaz nem puskával, csak kis távcsövekkel –, és begyűjtjük őket a kígyótól az oroszlánon át a szárnyas griffig! A fémből, fából, kőből, üvegből megformált fenevadak és kezes háziállatok ugyanis rengeteg épületen elrejtőztek, csak meg kell találni őket! S ha már rájuk leltünk, szó esik készítőikről, tervezőikről: azokról az iparosmesterekről, akik a 19. század végén, a 20. század elején feldíszítették Budapestet.

Lóca Együttes: Fecskét látok

Tücsöktanya Családi Játszóház - március 31., 10.30

A kecskeméti Lóca együttes első lemezének címe: Fecskét látok. Az ismert népdal-feldolgozásokat hallgatva a figyelmes fülek számára egy történet bontakozik ki. Ahogyan tavasszal a fecskék fészket raknak, úgy keresnek a legények is párt maguknak. A természet újjászületése, tavaszi munkák, párválasztás, készülődés a lakodalomra, sütés-főzés, mulatság, melybe a gyermekek is bekapcsolódhatnak. Zene, játék és tánc a Lóca együttessel.

A sötétben látó tündér

Örkény István Színház - március 31., 11.00

A magyar népmesék motívumainak felhasználásával szőtt történetben a Sötétben Látó Tündér elmeséli, hogyan talált egymásra Málnácska és Tökmag királyfi.

Liszt-kukacok Akadémiája - Történetek a Zeneakadémia orgonájáról

Zeneakadémia - március 31., 11.00

Ezen a rendhagyó koncerten a Zeneakadémia október végén felavatott, megújult orgonáját ismerhetitek meg közelebbről. Rengeteg történet fűződik Budapest első, idén 111 éves koncertorgonájához, mely a Zeneakadémia Nagytermével együtt épült, és azóta szimbóluma is az intézménynek. A Liszt Ferenc-díjas orgonaművész, Fassang László és a Liszt-kukacok törzsközönsége számára jól ismert zenetörténész, Fazekas Gergely mesél majd a hangszer múltjáról, híres megszólaltatóiról, és több mint két évszázad orgonazenéjéről.

Közlekedés - Tudományos Művészeti workshop gyerekeknek

Szimpla terem - március 31., 10.00 - 12.00

Ezen a workshopon közelebb kerülhettek a közlekedési eszközök világához földön, vízen és levegőben. Megnézhetitek, milyen utakon járunk és megkísérelhetitek összehangolni egy város napi közlekedését. Ehhez villamossá, trolibusszá valamint autóvá változhattok és összevethetitek a szállítókapacitásunkat. A foglalkozás végén minden résztvevő egy saját készítésű járgány boldog tulajdonosaként térhet haza.

Máté Bence: Vértelen vadászat - természetfotók kulisszatitkai a világ körül

Kongresszusi Központ - március 31., 18.00

A világhírű természetfotós, Máté Bence alkotásaival az összes földrészt meghódította, első helyen áll a BBC fotós pályázat összes ranglistáján, továbbá ő az egyetlen, aki az ifjúsági és a felnőtt mezőnyben is megkapta a természetfotósok Oszkárjaként számon tartott díjat. Az előadás kivételes lehetőséget kínál arra, hogy személyesen is megismerkedjetek vele, és elképesztő akciófotóin keresztül rácsodálkozzatok hazánk páratlanul gazdag vadvilágára.