A legjobb családi programok hétvégére

Ezen a hétvégén Világsakkfesztivállal, Hot Jazz Band gyerekkoncerttel, Margó Irodalmi Fesztivállal, Zene Háza Hangműhellyel és PomPom Partyval várnak benneteket.

Október 12., szombat

Világsakkfesztivál

Magyar Nemzeti Galéria - október 12., 10.00

2019. október második szombatján, a sakk ünnepén idén is megnyitja kapuit a Világsakkfesztivál. A Nemzeti Galéria patinás falai között olyan színes, szórakoztató s változatos programokkal készülnek a szervezők, amelyeken keresztül a sport, művészet, oktatás és tudomány jegyében - négytől százéves korig - mindenki számára megmutatkozik a sakk 1000 arca.
A rendezvény ingyenes, ráadásul személyesen is találkozzatok a Polgár lányokkal!

Zene Háza Hangműhely

A38 Hajó - október 12., 10.00 - 12.00

Eljött az ősz, és vele együtt újraindulnak a Magyar Zene Háza Hangműhely foglalkozásai is. Október 12-én egy közös mozgásos-játékos zenélésre, interaktív koncertre várnak benneteket, ahol népdalokat, mondókákat tanulhattok és együtt énekelhettek Laposa Julcsival. Julcsi és varázshegedűjének hangjára a kisbabától a nagymamáig mindenki táncra perdül.
Ingyenes, de előzetes regisztrációt igényel!

Legkisebbek mozija: Egy év Hoppifalván

Puskin mozi - október 12., 10.00

Van valahol a világ kellős közepén egy csendes kis völgy. A völgyben egy tó, a tó partján egy picike falu. A települést Hoppifalvának hívják, ugyanis itt élnek és dolgoznak a hoppik. Sürögnek-forognak, faragnak-festenek, táncolnak, viccelnek, lakomáznak, ünnepelnek. Hétfőtől vasárnapig, vasárnaptól hétfőig, meg vissza. Azt mondod, ez nem is munka? Dehogynem! A hoppiknak ugyanis az a dolga, hogy a hétköznapok mellett ünnepek is legyenek a világon. Ez a film a Hoppik életének egy teljes évét mutatja be.
Korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető!

Őszi Játékfesztivál

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum - október 12., 10.00 - 18.00

Gyerekjátékokkal és felnőtt társasjátékokkal várnak minden játszani vágyó kicsit és nagyot egyaránt! Több mint 50 féle, köztük nemzetközi- és magyar játékdíjas játékok: izgalmas, különleges stratégiai-, logikai-, nyelvi- és kvízjátékok, gyerekeknek készségfejlesztő és építőjátékok is kipróbálhatók a nap folyamán. Játékmesterek segítik az asztaloknál a szabályok gyors elsajátítását.

Családi délelőtt - Ruhából kép a falra

Ludwig Múzeum - október 12., 10.30 - 12.30

Ez alkalommal a Családi Délelőtt a Mintázat és Dekoráció című kiállításhoz kapcsolódik. Azok az anyagok, amikből a ruháinkat varrják nagyon izgalmas mintázatokat tartalmaznak. Sokszor fel sem tűnik, hogy ezek az különleges minták honnan származnak, nem kutatjuk az eredetüket. Most ezeket a valakik által már megtervezett anyagokat fogjátok felhasználni arra, hogy saját textilképet készítsetek.

Berg Judit: Sári a Vadasparkban

Jurányi Galéria - október 12., 10.30

"Sárival nagyon sok érdekes dolog történik. Most például barátnőjével, Hédivel mindenféle állatokat rajzolnak. De milyen színű vajon a róka farka? Ehhez el kell menni a Vadasparkba! Hívjuk Maszatot is, és kiránduljunk együtt!" Berg Judit mesél, Agócs Írisz rajzol, és még kézműveskedhettek is! Természetesen lesz dedikálás is! A kiállítás november 12-ig látogatható.

Kreatív műhely gyerekeknek: Fejlesztjük a zenei készségeket

Csodavár Inkluzív Fejlesztőközpont és Játszóház - október 12., 14.00 - 17.00

A zene mindenkié! A színes kotta módszer segítségével megmutatják, hogy előképzettség nélkül is lehet hangszeren zenélni és a zene örömében feloldódni, együtt. A Csodavár Zeneszigetén Kőrösi Andrea és Valóczki-Bánfi Éva színeskotta-pedagógusok szüreti mulatságra várnak kicsiket és nagyokat.
A rendezvény ingyenes.

Karibi gyerekbuli a PASO-val

Eötvös utca és Szófia utca - október 12., 15.00

A vidám jamaicai tánczenét játszó Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) gyerekbulit tart. A jeles alkalomra karibi köntösbe öltöztetnek olyan kedvelt, régi dalokat, mint a Kaláka Nanduja vagy Gryllus Vilmos Kárókatonája, illetve saját, erre az alkalomra írt számokkal örvendeztetik meg a kicsiket és nagyokat. A műsorban helyet kapnak klasszikus PASO-darabok is.
A koncert ingyenes!

PomPom Crocodile Rave // The Family Rave

TRIP - október 12., 16.00 - 18.30

Október 12-én, szombaton délután a Los Angelesben is híres dj, producer és filmzeneszerző Karányi Dani fog játszani a Batthyány tér mellett álló volt tengerjáró hajón, a TRIP-en. A PomPom Crocodile Rave-en a Dunán bulizhattok, csúcsminőségű hang, sok UV fény mellett a szülők igazi buliban érezhetik magukat, amíg a gyerekeket nemcsak a zene, hanem óriáslabdák, konfetti és buborékfújás szórakoztatja.

Omnibus - Zene Komolyan Mindenkinek!

Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont - október 12., 17.00 - 18.00

Az Omnibus a házimuzsika hagyományaira építő interaktív koncertsorozat, amely kisgyermekes családoknak is szól. Műsora a klasszikus kamarazene repertoárjából válogat, amelyet felnőttek és gyerekek számára egyaránt befogadhatóvá tesz. A megszokott kialakítású nézőtér mellett babaszőnyeg várja azokat, akik pici gyerekekkel érkeznek, valamint egy külön helyiség is rendelkezésre áll, ha valakinél eltörne a mécses. Az óvodásokat, kisiskolásokat zenepedagógus segíti a zenehallgatásban rajzos, mozgós foglalkozással.

Október 13., vasárnap

Holdbeli csónakos

Budapest Bábszínház - október 13., 10.30

Jégapóhoz, a magyarok fejedelméhez négy király érkezik leánykérőbe: Idomeneus krétai király, Memnon szerecsen fejedelem, Dumuzi sumir főpap és Huang-ti kínai császár. Hatalmas hadsereget, végtelen gazdagságot, világot igazgató mágiát és gyönyörködtető művészetet kínálnak a magyar királykisasszony kezéért. Ám Pávaszem királylány egészen másra vágyakozik. Titokban szerelmes az elérhetetlen Holdbeli Csónakosba.

Korhatár nélkül! családi délelőtt Kondor Attilával | Szabadságtapasztalat

Műcsarnok - október 13., 10.30 - 13.00

Hétvégenként kicsik és nagyok kalandos történeteken keresztül ismerkedhetnek meg a kiállított művekkel, és válhatnak maguk is alkotókká. Most vasárnap Kondor Attila Szabadságtapasztalat című kiállításában lesz családi nap. Figyelhettek majd a kiállított művekre, kifelé és befelé, és természetesen a művészre. A sok megfigyelés és tapasztalás után pasztell képet készíthettek a titkos belsőkertről.
7 éves kor alatt a részvétel ingyenes.

Hot Jazz Band gyerekkoncert

MOM Kulturális Központ - október 13., 10.30

A Hot Jazz Band zenéje az idők folyamán sok kicsi kedvencévé vált. Ez inspirálta a zenekart, hogy Magyarországon a jazz-zenekarok közül elsőként készítsen gyerekeknek szóló koncertanyagot. Az 1930-as, ‘40-es években is íródtak hasonló szerzemények, de az együttes repertoárjába átirat és népdal is került. A koncerten a gyerekek megismerkedhetnek a tücskök, a hangyák, a békák, a kenguruk, az elefántok és a kismalacok életével is.

Diafilm-szemle 2. - Új diafilmek bemutatója

Art+ Cinema - október 13., 11.00 - 12.00

Új és felújított diafilmek bemutató vetítése.
Mesélő: Roatis Andrea

Hófödte álom - Ősi cirkuszi mese

Fővárosi Nagycirkusz - október 13., 11.00 és 15.00

Október 12-től látható a Fővárosi Nagycirkusz téli műsora Hófödte Álom - Ősi cirkuszi mese címmel. A hamisítatlan karácsonyi hangulatról az először Magyarországra látogató, Észak-Szibériából, Jakutföldről érkező artistaművészek gondoskodnak egy különleges műsorban.

Egész hétvégén

Szívünk rajta gyereksarok a Margó Irodalmi Fesztiválon

Várkert Bazár - október 10-13.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár, ahol nemcsak a sokszínű magyar és világirodalmat ismerhetitek meg, de kedvetekre válogathattok az őszi könyvvásáron is. A szombati és vasárnapi napon gyerekprogrammal, könyvbemutatókkal és író-olvasó találkozókkal készülnek a szervezők.
A rendezvény ingyenes!

VII. Kürtőskalács Fesztivál 2019

Városliget - október 11-13., 10.00 - 22.00

2019-ben már a hetedik Kürtőskalács Fesztivált rendezik, melynek központi témája nevéből adódóan a kürtőskalács, amely egyszerre hagyományos és megújulásra képes modern finomság.
A rendezvény ingyenes!

Terézvárosi Búcsú

Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér - október 12-13., 10.00 - 21.00

Ismét ingyenes programokkal várnak benneteket az Eötvös utca és Szófia utca környékén. Szombaton interaktív családi koncertet ad a Kolompos Együttes, a PASO Karibi koncerttel készül és megnézhetitek a Banyamosodát is, míg vasárnap a Kispárna Mesezenekar és Méhes Csaba pantomimművész, valamint a MintaPinty ad koncertet. Mindkét nap lesz Fotószínház Kádár Ferkóval, játszóház, óriáskosztümös felvonulás és SportPont is.
A rendezvény ingyenes!