A Móra Kiadó júniusi újdonságai

Bár az Ünnepi Könyvhetet a szervezők szeptemberre halasztották, a Móra Kiadónál számos újdonság jelenik meg júniusban.

Madarász Éva: Hullámvasút

Madarász Éva első regényét kamaszoknak írta. Egy gimibe készülő lány bőrébe bújva élhetjük végig, milyen az, amikor egyik napról a másikra nemcsak az édesapját, de az otthonát, megszokott iskoláját és a legjobb barátnője közelségét is elveszíti valaki.

A regény szerkezeti bravúrjának köszönhetően azonban nem csupán a legnagyobb mélységek, hanem a remény is folyamatosan megcsillan a láthatáron. A címben szereplő érzelmi hullámvasúton fejezetről fejezetre utazzuk végig a lelki vívódás különböző állomásait, és szembesülünk azzal az örök, mégis fájó igazsággal, hogy az idő minden sebet begyógyít.

Eszter története nem kizárólag az érintett gyerekek számára fontos olvasmány, nagy segítség lehet a barátok, családtagok, nevelők számára is, hogy belelássanak egy olyan élethelyzetbe, melyben fontos támaszok lehetnek. A kötet egy mellékszála a kirekesztés és az előítélet kérdését is boncolgatja, mely további mélységet ad a történetnek, és remek beszélgetési alapot biztosít a téma közösségi feldolgozásához.

Megjelenés: június 3.
15 éven felülieknek ajánlott!
Beleolvasó itt!


Gáspár András Gáspár: Héjnélküli

Gáspár András Gáspár 2020-as debütálása után 2021-ben is egy filmes lendületű, letehetetlenül magával ragadó történettel készült. Míg tavaly megjelent regényében, a Föld 2 záróvizsgában az emberiség létezésének alapkérdése, úgy ebben a regényben a hazugságon alapuló társadalom dilemmája kerül a középpontba. A komoly téma köré fonódó történetben ismét fiatal hősök és az ő hétköznapi életük jelenik meg, de a helyszín nem a jelen, hanem a múlt, egy távoli, egzotikus szigeten.

A kalandregény főhőse, Dyami épp az esküvőjére készülődik, mikor megsérül a héj, melyet a törzs minden tagjának szemére varrnak születése után. Ez a törzs sámánjának tanítása szerint akár halálos büntetést is jelenthet. A lány egy ideig el tudja titkolni, hogy látóvá vált. Újonnan megszerzett képességének köszönhetően olyan titkok birtokába jut, melyek teljesen megváltoztatják azt, amit a világról gondolt. Versenyt futva az idővel szövetségeseket gyűjt, hogy közösen feltárják a titkot, ezzel kiszabadítsák egész népét a generációk óta tartó hazugság csapdájából.

Megjelenés: június 3.
15 éven felülieknek ajánlott!
Beleolvasó itt!


Miklya Luzsányi Mónika: Bibliai szuperhősök

Az idei nyári kínálatban a szuperhőskérdést több korosztály és több műfaj szemszögéből is megvizsgálhatjuk. Miklya Luzsányi Mónika könyve a kiskamasz korosztálynak mutatja be a Bibliában szereplő, természetfeletti képességgel rendelkező karakterek történeteit, akik ha ebből a szemszögből nézzük, simán beférhetnének a szuperhősök népes táborába.

Ismert hősök mellett, mint Sámson vagy Dávid, külön fejezetet kap többek között Éhúd, a balkezessége miatt kiközösített fiú, Debóra, az Ószövetség egyik legbátrabb nőalakja vagy Gedeon, akinek először a saját félelmeit kellett legyőznie, hogy hadvezér lehessen. A történetek hűek a bibliai szövegekhez, de az olvasó korosztály nyelvén szólalnak meg, hogy minél könnyebben befogadhatóvá, szerethetővé váljanak.

Várható megjelenés: június 3.
9 éven felülieknek ajánlott!
Beleolvasó itt!


Miklya Luzsányi Mónika: Rozmaring és Tarack közlekedik

Folytatódik az Ovis Okosító sorozat. Rozmaring és Tarack, a malacikrek, miután elsajátították a helyes viselkedés alapjait (hogyan köszönünk, eszünk, mosunk kezet és játsszunk együtt szépen), ez alkalommal a városi közlekedéssel ismerkednek.

A történet most sem fukarkodik az ovisok számára is értékelhető humorban, a rosszcsontkodásban és a különböző közlekedési eszközökben. A malacok, miközben csinos ruhákra vadásznak, amiket felvehetnek a legközelebbi nagy családi ünnepségre, megismerkednek a jegykiadó automata, a lyukasztó és a közlekedési lámpák működésével is. Talán még egy fagyizás is belefér, mielőtt csomagokkal megpakolva hazaérkeznek Latyakvárról az erdőbe.

Várható megjelenés: június 3.
3 éven felülieknek ajánlott!
Beleolvasó itt!


Predrág Stepanović: Nyulacska huszonöt meséje

A magyarországi szerb író, műfordító, Predrág Stepanović lányának, Tijanának ajánlja meseregényét, melyben egy minden szülő számára ismerős főhős kalandjait követhetjük végig 25 mesén keresztül. A világ nagy, Nyulacska kicsi, de kíváncsisága nem ismer határokat. Akik szerették Vuk és Bambi történeteit, azoknak a bátor Nyulacska kalandjai sem okoznak csalódást, pláne, hogy a szöveg Lázár Ervin fordításában jelenik meg.


Várható megjelenés: június 3.

6 éven felülieknek ajánlott!
Beleolvasó itt!


Dóka Péter: Szupermalac és Űrpatkány 3. – Idővihar

Szuperhősnek lenni nagyon menő. Nem véletlen, hogy az ovis és kisiskolás farsangok hemzsegnek a Batmanektől, Pókemberektől és Vasemberektől. De mi a helyzet akkor, ha két cseppet sem menő állatka, egy malac és egy patkány akar szuperhőssé válni?

Az intergalaktikus küldetés – tudniillik, hogy egy szupervéletlen folytán szupererőt nyerő Pati patkány és Csocsó malac végre végrehajthasson egy igazi világmegmentést, és így kiérdemelje a hivatalos szuperhős-bizonyítványt – a sorozat 3. kötetében véget ér. Dóka Péter abszurd humora ez alkalommal sem ismert tréfát, és a szalonnaízű űrfagyi tetejére habként bekerült a kötetbe egy teljes fejezetnyi ballada is, ami cseppet sem homályos, sőt kimondottan élvezhető.

Várható megjelenés: június 7.
6 éven felülieknek ajánlott!
Beleolvasó itt!


Julien Hervieux: Viharka, a sötétség ura

A cím ne tévesszen meg senkit! Itt nem egy véres-beles rémregéről van szó, sokkal inkább egy modern, kellemesen fekete humorú, fiúknak és lányoknak egyaránt ajánlható, némi sárkánypottyantást tartalmazó olvasmányról, Pacskovszky Zsolt fordításában.

Mi történik akkor, ha a gyerekek nem akarják folytatni évszázadokon át bebetonozott rossz szokásaink gyakorlását? Nem, nem tragédia, sőt! A történetben van királylány, lovag, sárkány és fondorlatosan gonosz gróf is, de igazából senki sem az, aminek egy Grimm-történetben lennie kell. A hősök, bár még közelében sincsenek a felnőttkornak, sőt a kamaszkort is csak alulról kóstolgatják, olyan önállóak és talpraesettek, hogy percek alatt kifordítják a sarkából teljes Meseországot. És ez, látni fogjuk, egészen jót tesz neki.

Várható megjelenés: június 8.
9 éven felülieknek ajánlott!


Romhányi József: Nagy Szamárfül

A februári, jubileumi Doktor Bubó után bővített kiadásban, Ritter Ottó rajzaival jelenik meg az idén 100 éve született Romhányi József ikonikus versgyűjteménye: a Nagy Szamárfül. A bővített kiadás nemcsak formátuma miatt kapta a Nagy címet, hanem azért is, mert a jól ismert, sziporkázóan humoros, virtuóz rímektől hemzsegő állatos versek mellé bekerültek a kötetbe a költő fiatalkori költeményei is.

Várható megjelenés: június 9.
12 éven felülieknek ajánlott!


Paula Harrison: Kitti és a tigriskincs

Varró Zsuzsa fordításában második részével folytatódik Kitti, a sötétben kicsit félős, ám szuperképességeit lassan, de biztosan kibontakoztató kislány története, aki a legutóbbi sikeres macskamentés után új barátjával, Ribizli cicussal máris újabb kalandba keveredik. Az akár kezdő olvasóknak is sikerélményt kínáló regényben egy műkincsrablás felgöngyölítésében vehetünk rész. A pont eléggé izgalmas, de cseppet sem ijesztő történet nem csak a macskarajongókat ragadja majd magával.

 



Várható megjelenés: június 16.

6 éven felülieknek ajánlott!


Molnár Jacqueline: Bújócska

Hogyan találják fel magukat a gyerekek egy világjárvány közepén? A Robotok után Molnár Jacqueline újabb zseniálisan kreatív albummal kalauzol el minket a képzelet birodalmának legszínesebb szegletébe. Vajon ki bújik meg a maszk mögött? A szemeknek készült lyukakat használva az olvasó is egy pillanat alatt benne találja magát a történetben, és megtapasztalhatja, milyen más lehet a világ legijesztőbb helyzete is, ha más szemszögből nézzük.

Várható megjelenés: június 18.
3 éven felülieknek ajánlott!


(via Móra Kiadó)