A mozgás ablakot nyit a világra – Közös könyv a Mórától és a Bethesda Gyermekkórháztól

Három szerző, Németh Zsófia mozgásfejlesztő, alapozó terapeuta, a Bethesda Gyermekkórház ADHD Centrumának koordinátora, Sipos Zsanett gyógytornász és Szegleti Gabriella klinikai szakpszichológus, neuropszichológus hiánypótló könyv írására vállalkozott.

Prevenciós jellegű, 0–12 évesek mozgásfejlődéséről és fejlesztésről szóló átfogó kézikönyv született, MocorGO címmel, Hogyan segítsük gyermekünk pszichomotoros fejlődését játékosan? alcímmel. A sok hasonló kiadvány között nem található olyan, amely 0–12 éves kor közötti életkorra vonatkozóan, azt mozgásfejlődési szempontból a legfontosabb időszakokra lebontva, szakmai háttérrel alátámasztva, s közben a feladatok otthoni, gyakorlati megvalósításra koncentrálva, olvasmányosan, közérthetően és játékosan mutatja meg, mit és hogyan (illetve mit és hogyan nem) érdemes a szülőknek figyelnie.

Az adott korra jellemző természetes fejlődési lépések ismertetése mellett a kötet felsorolja a figyelmeztető jeleket is, tanácsokat ad és konkrét segítséget nyújt abban, hogyan válhat a mozgásfejlesztés az otthoni mindennapok gyakorlatává. Kitér az ajánlott sportokra, az iskolaérettség feltételeire, az otthon végzendő feladatok eredményességi kritériumaira, és felsorolja nemcsak a különböző mozgásterápiákat, hanem az otthoni gyakorláshoz használható eszközöket is. Emellett QR-kóddal elérhető videókat, mellékletében pedig mondókákat és motivációs meséket is tartalmaz. Mindezt színes fotókkal, gyermekrajzokkal és vicces szörnyfigurákkal díszítve, hogy még a gyermekeknek is kedvük legyen kézbe venni.

A szerzők több mint tíz éve foglalkoznak mozgásfejlesztéssel, és mindhárman vallják, hogy a mozgás (és a zene) „ablakot nyit a világra”, hiszen számos olyan tapasztalás és élmény forrása, amely elengedhetetlen az idegrendszer fejlődéséhez és további megfelelő működéséhez. A szakemberek által kiszűrt fejlődésbeli elmaradások, illetve a mozgásszegény életmód később jelentkező problémái (elhízás, gerinctartási problémák) nagy része kiküszöbölhető lenne, ha a szülők tudatosabban odafigyelnének gyermekeik mozgásfejlődésére és -fejlesztésére. Ehhez nyújt segítséget ez a kötet.


(via Móra Kiadó)