Adventre hangoló színházi előadások

Betlehemi történetekkel, karácsonyi misztériumjátékokkal és természetesen Diótörővel hangolódhattok a közelgő ünnepekre.

Mimó és Csipek Öko-mesekuckó: Mityó macska újrahasznos karácsonya

ÓKK Civil Ház - december 5., 10.00

A Mimó és Csipek a városban című meséből megismert Mityó macska az újrahasznosítás elkötelezett híve. Számára nem létezik hulladék, hiszen mindenre alapanyagként tekint. A karácsony számára igazán különleges ünnep, amikor nem a pénztárcáját veszi elő, hanem az év során felgyülemlett kacatokat, melyeket a képzelet szabad szárnyán kelt új életre, talál nekik új formát.

Nyiss kaput, angyal!

Bajor Gizi Színészmúzeum - december 6., 15.00

A Bábakalács Bábszínház előadását a hagyományos bábtáncoltató betlehemes játékok ihlették, szövegeit és dalait archaikus népi és templomi szövegekből állították össze. A meghitt gyertyafényes játékkal igazi karácsonyi hangulatot teremtenek, elősegítve a várakozás időszakának ünnepélyessé tételét.

A karácsonyi asztal meséje

B32 Galéria és Kultúrtér - december 8., 10.30

Az előadás története a szentestéhez kötődik. A család készülődik az ünnepre, megterítik az asztalt. A gazdasszony az asztalra teszi a terítőt, a gyertyatartót a kenyeres kosarat. Majd az asztalon lévő tárgyak megelevenednek, és sorra mesélni kezdenek. Elmeséli történetét a kenyér, a bor, a boros kancsó, a gyertyatartó, a gyertya és a kenyérkosár is. Így derül ki, hogy miként lesz a búzából kenyér, a szőlőből bor, a szalmából kenyérkosár...

Egy jeles nap

Müpa - december 8., 11.00 és 15.00

A Betlehemben menedéket kereső Mária és József, a kisdedet köszöntő háromkirályok históriája az egri Harlekin Bábszínház előadásában egyszerre ősi és nagyon is mai látványosság, valóságos összművészeti produkció. A zenés maszkajátékban a Megváltó eljövetelét hírül adó angyalok a szeretet üzenetét hozzák az emberek közé. Csak rajtunk múlik, megértjük-e fenséges szavaik mélyebb értelmét.

Diótörő keresztmetszet

Magyar Táncművészeti Egyetem - december 14., 10.00 és 15.00

Karácsony este van. A Marika és családja a meghívott vendégekkel együtt tölti az ünnepet. A gyerekek figyelmét egy későn érkező vendég vonja magára. Ő Drosselmeyer úr, aki Marikának egy különleges babát hoz ajándékba: a Diótörőt.
Az ünneplés a vége felé közeledik, búcsúznak a vendégek, és Marika aludni tér. Álmában harcias egerek bújnak elő, de a Diótörő nagy csatában – és Marika segítségével! – legyőzi az Egérkirályt, majd mesebeli tájra indul Marikával. A kislány álmában Mária Hercegnővé válik, aki mellett ott a Herceg: a hős Diótörő, aki mesebeli birodalmába vezeti menyasszonyát: birodalmának lakói táncukkal gyönyörködtetik a vendégeket. Azonban az álom gyorsan végetér...

Hókirálynő

Duna Palota - december 14., 15.00

Kay és Gerda nagymamájukkal élnek együtt nagy szeretetben. Egy nap a gonosz, hidegszívű Hókirálynő meglátogatja Kayt és magával viszi az országába, az örök jég birodalmába. Gerda azonban nem nyugszik bele, hogy elveszítette Kayt. Megígéri nagymamájának, hogy ha addig él is, felkutatja a Hókirálynő birodalmát és visszahozza a fiút szülőházába.

Hófödte álom - Ősi cirkuszi mese

Fővárosi Nagycirkusz - december 16., 11.00, 15.00 és 19.00

Egy gazdag, izgalmas és jeges világot hoznak el a Fővárosi Nagycirkusz manézsába a Jakutföld Gyémánt Cirkusza artistaművészei. A Hófödte Álom – Ősi cirkuszi mesében lesznek lovakon vágtázó és szaltózó hősök, jégtündér hófehér galambjaival, izgalmas hintaszám, kelekótya bohócok, akrobatikus zsonglőrszám, gúlaszám, diabolo, talajakrobatika, rúddobó szám, kínai rúd szám, drótkötél egyensúlyozó szám, ugrókötél szám, látványos tömegjelenetek, romantikus levegőszám és megannyi varázslat.

Karácsonyi Varázslat

Bűvész Színház - december 20., 19.00

"Gyere és ünnepeld velünk a karácsonyt, ahol garantáljuk a felejthetetlen élményt, az ünnepi köntösbe bújtatott trükköket és az elmaradhatatlan csodákat!" Damien White ünnepi műsora, meglepetés vendéggel. Ajánlott korosztály: 7-8 éves kortól