Az ország legkisebb kis pandája a Budapesti Állatkertben

Rengeteg kisállattal készül közelgő, 155. születésnapjára a Budapesti Állatkert. A legfrissebb újdonság a nemrég született kispandakölyök: a róla készült első képeket csütörtökön tette közzé a városligeti intézmény.

A hazai állatkertekben lakó kis pandák közül

jelenleg a legifjabbnak, és így a legkisebbnek számító állatka

anyja már tapasztalt szülő, az apaállat viszont még csak kétéves, vagyis a lehető legfiatalabb életkorban lett apuka. A jövevény nemrég múlt egy hónapos, s noha még nem tartózkodik folyamatosan a kifutóban, időnként már előmerészkedik az odúból, s ilyenkor az állatkert látogatói is megcsodálhatják. A róla készült felvételek pedig az ilyenkor esedékes állatorvosi vizsgálat idején készültek, amelynek során azt is megállapították, hogy a kölyök hím ivarú.

A vörös panda, illetve vörös macskamedve néven is ismert kis panda (Ailurus fulgens) Ázsia szívében, a Himalájában és az attól keletre eső hegyvidékek erdőségeiben őshonos. Veszélyeztetett faj, melynek természetvédelmi célú állatkerti szaporítását nemzetközi tenyészprogram hangolja össze. A Fővárosi Állat- és Növénykert – Magyarországon elsőként – 1990 óta foglalkozik ezzel az állatfajjal, és a hazai állatkertek közül elsőként is sikerült szaporítania őket 1992-ben.

Forrás: Bagosi Zoltán / Fővárosi Állat- és Növénykert Marketing és Kommunikációs Osztálya


Az új kispandakölyök mellett sok más kisállattal, illetve változatos programokkal készül közelgő születésnapjára a Budapesti Állatkert. A Fővárosi Állat- és Növénykertet 1866. augusztus 9-én, a déli harangszóra nyitották meg, így idén már a megnyitás 155. évfordulóját ünnepli, és ezzel a világ egyik legrégebbi állatkertjének számít. A tulajdonképpeni születésnap, azaz augusztus 9. hétfőre esik, de a születésnapi programok már a megelőző két hétvégi napon elkezdődnek, vagyis augusztus 7-túl 9-ig, szombattól hétfőig tartanak.

Az intézményben a május 1-jei újranyitás óta valóságos baby boom szemtanúi lehettek a látogatók, hiszen számos állatnál jöttek világra kölykök vagy fiókák. A legnépszerűbb közülük továbbra is Samu, az április 24-én született kiselefánt, de sokan megcsodálják Rezsőt, a június 28-i születésű kistapírt és a júliusban kikelt 21 flamingófiókát is. Rajtuk kívül gyermekáldás volt még

a Bennett-kenguruknál, a tatuk közé tartozó matakóknál, a lajhároknál, az éji majmoknál, a törpemongúzoknál, az ázsiai vadkutyáknál, a prérikutyáknál, a nagy maráknál, a vízidisznóknál, az üregi baglyoknál, a tarvarjaknál, a koronásdarvaknál, a rózsás és a borzas gödényeknél és a fekete hattyúknál is.


(Fővárosi Állat- és Növénykert Marketing és Kommunikációs Osztálya)